A színház öt kontinense – Könyvbemutató Eugenio Barbával a MITEM-en

Az Anasztászisz (Feltámadás) ISTA Theatrum Mundi előadás előtt tartják meg az Eugenio Barba – Nicola Savarese: A színház öt kontinense – tények és legendák a színész materiális kultúrájáról című könyv bemutatóját a szerző, Eugenio Barba részvételével.

A bemutató további résztvevői Regős János és Pintér-Németh Nikolett (fordítók), valamint Antal Zsolt (a könyvet kiadó Színház- és Filmművészeti Egyetem rektorhelyettese, a Németh Antal Drámaelméleti Intézet intézetvezetője).

Eugenio Barba – Nicola Savarese: A színház öt kontinense – tények és legendák a színész materiális kultúrájáról

Egy különleges színházi útikönyv

Amikor 2019 áprilisában a VI. MITEM-en A fa című produkciójával vendégszereplő Odin Színház előadása után odaléptem a könyvpultjuk mellett álló Eugenióhoz, ő felvett az asztalkáról egy tisztes méretű kötetet, és büszkén odanyújtotta nekem: „János, ez a tiéd! Az új könyvünk, benne több mint ezerötszáz képpel.” Nem sokkal előtte adtuk le a kiadónak a Színházantropológiai szótár¹ fordítását, és máris kezemben tartok egy újabb művet. Ott helyben átpörgettem a kötetet, tele volt szebbnél szebb fotókkal, ábrákkal. A színház öt kontinense, ez állt a borítóján. „Ez valami útikönyv?” – kérdeztem. „Igen” – volt a válasz. Éreztem, hogy dolgom lesz vele az elkövetkezendő években.

Az egyik fordítójaként jó szívvel ajánlhatom az olvasónak – legyen az akár laikus, akár szakma béli -, hogy fogadják vezetőjükké Eugenio Barbát és Nicola Savaresét ezen a különleges színházi turnén.

Regős János

¹ E.Barba, N. Savarese: A színész titkos művészete – színházantropológiai szótár, L’Harmattan/KRE, Budapest 2020.

2023. május 20., szombat, 18 óra, Nemzeti Színház, Első emeleti előcsarnok

További cikkek
Vidnyanszky
A 10. Színházi Olimpia művészeti vezetőjét a liget.ro arról kérdezte, hogyan sikerült Magyarországra hozni az olimpia szervezési jogát, mitől tud vonzó lenni a színház a mesterséges intelligencia korában, és milyen missziót tart fontosnak a külhoni területeken a Nemzeti Színház.
evadhiredeto vorosmarty
Vígjátékokkal, útkereséssel, barátságtörténettel és musicallel is várja a következő évadban a Vörösmarty Színház a nézőket. Székesfehérváron nemrég vette kezdetét a 10. Színházi Olimpia.
Olivier Py - forrás: YouTube
Olivier Py francia rendező Európa egyik legrangosabb színházi szemléje, az Avignon-i Fesztivál egykori igazgatójaként érkezik Budapestre a 10. Színházi Olimpia keretében, hogy saját Hamlet-értelmezését vigye a Városmajori Szabadtéri Színpad közönsége elé.