A színház öt kontinense – Könyvbemutató Eugenio Barbával a MITEM-en

Az Anasztászisz (Feltámadás) ISTA Theatrum Mundi előadás előtt tartják meg az Eugenio Barba – Nicola Savarese: A színház öt kontinense – tények és legendák a színész materiális kultúrájáról című könyv bemutatóját a szerző, Eugenio Barba részvételével.

A bemutató további résztvevői Regős János és Pintér-Németh Nikolett (fordítók), valamint Antal Zsolt (a könyvet kiadó Színház- és Filmművészeti Egyetem rektorhelyettese, a Németh Antal Drámaelméleti Intézet intézetvezetője).

Eugenio Barba – Nicola Savarese: A színház öt kontinense – tények és legendák a színész materiális kultúrájáról

Egy különleges színházi útikönyv

Amikor 2019 áprilisában a VI. MITEM-en A fa című produkciójával vendégszereplő Odin Színház előadása után odaléptem a könyvpultjuk mellett álló Eugenióhoz, ő felvett az asztalkáról egy tisztes méretű kötetet, és büszkén odanyújtotta nekem: „János, ez a tiéd! Az új könyvünk, benne több mint ezerötszáz képpel.” Nem sokkal előtte adtuk le a kiadónak a Színházantropológiai szótár¹ fordítását, és máris kezemben tartok egy újabb művet. Ott helyben átpörgettem a kötetet, tele volt szebbnél szebb fotókkal, ábrákkal. A színház öt kontinense, ez állt a borítóján. „Ez valami útikönyv?” – kérdeztem. „Igen” – volt a válasz. Éreztem, hogy dolgom lesz vele az elkövetkezendő években.

Az egyik fordítójaként jó szívvel ajánlhatom az olvasónak – legyen az akár laikus, akár szakma béli -, hogy fogadják vezetőjükké Eugenio Barbát és Nicola Savaresét ezen a különleges színházi turnén.

Regős János

¹ E.Barba, N. Savarese: A színész titkos művészete – színházantropológiai szótár, L’Harmattan/KRE, Budapest 2020.

2023. május 20., szombat, 18 óra, Nemzeti Színház, Első emeleti előcsarnok

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!