Fotó: Nagy Attila - opera.hu

Digitális kiadvánnyal köszönti Tokody Ilonát születésnapján az Operaház

Tokody Ilona Verdi-felvételeiből összeállított digitális kiadvánnyal ünnepli örökös tagjának és mesterművészének kerek születésnapját a Magyar Állami Operaház. Az intézmény több előadást is befogad a 10. Színházi Olimpián.

A Halhatatlanok Társulatába is beválasztott érdemes és kiváló művész 1976-ban, ösztöndíjasként kapta első Verdi-szerepét az Operaház Rigoletto-előadásában, első jelentős Verdi-hősnője pedig Leonora di Vargas volt a Szegedi Szabadtéri Játékok 1979-es, A végzet hatalma-produkciójában. A darabot színpadra állító Mikó András az Opera főrendezőjeként ezután több emlékezetes előadást bízott az ifjú szopránra, aki Giselda (A lombardok), Aida, Amelia Grimaldi (Simon Boccanegra), Erzsébet (Don Carlos), Leonora (A trubadúr), Desdemona (Otello), Amelia (Az álarcosbál) szerepét is sikerre vitte.

A Verdi és Puccini-szerepeiben is kivételes nemzetközi karriert magáénak tudó neves szoprán a felvételeken olyan emblematikus partnerekkel hallható együtt, mint Takács Tamara, Tordai Éva, Polgár László vagy Miller Lajos. A Magyar Állami Operaház Zenekarát és Énekkarát többek közt Lamberto Gardelli, Lukács Ervin és Medveczky Ádám vezényletével hallgathatják meg az érdeklődők.

Az OperaTrezor legújabb kiadványát Karczag Márton, az Opera Emléktárának vezetője állította össze a Magyar Rádió által az Operaházban és az Erkel Színházban 1981 és 2001 között rögzített felvételekből, megtalálhatók rajta A végzet hatalma mellett A trubadúr, az Aida, a Don Carlos és az Otello legszebb részletei. A pendrive-on kiadott 11 operarészlet a Kossuth- és Liszt-díjas operaénekes az MTVA Archívumában őrzött felvételeiből válogat, a jubileumi kiadvány megvásárolható a Magyar Állami Operaház OperaShopjában.

A Magyar Állami Operaház több előadást is befogad a 10. Színházi Olimpián.

(Via MTI)

 

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!