Fotó: ifj. Háry Péter

Dupla premiert tartottak a Kelemen László Kamaraszínházban

Március 18-án hivatalosan is megnyitotta kapuit a Kecskeméti Nemzeti Színház harmadik játszóhelye is. A kamaraszínház ráadásul nem is egy, hanem mindjárt két premiernek adott otthon: a Hattyú című balettszínházi előadás, valamint A telefon című opera egy estén debütált. Kecskemét városa több előadásnak is otthont ad a 10. Színházi Olimpián.

Hagyományteremtő ötlet nyomán a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház a 2022/23-as évadban is műsorra tűzött egy két külön darabból álló előadáscsokrot, amelyben bár két teljesen különböző történet mutatkozik meg, ráadásul más-más műfajban, mégis egy estén, egymás után láthatók.

A teátrum a premiert március 18-án tartotta, s ezzel együtt újra útjára indította a gazdasági nehézségek miatt néhány hónapra bezárásra kényszerült játszóhely életét. A Kelemen László Kamaraszínházban ettől a naptól fogva újra láthatók a műsorban szereplő előadások, beleértve a most bemutatott produkciókat is.

Az est a Hattyú című balettszínházi előadással indul, amelyet Barta Dóra rendezett és koreografált, a társkoreográfus pedig Szőllősi Krisztina táncművész volt. A nyolcvan perces darab történetét a mindenki számára jól ismert A hattyúk tava ihlette, amely a balettirodalom egyik legkiemelkedőbb alkotása és korábban még sosem szerepelt a Kecskemét City Balett repertoárjában. További különlegessége az előadásnak, hogy a csapat eddig még sohasem táncolt a klasszikus balettet jellemző spicc-cipőben, a Hattyúban azonban az álomszép jelmezek mellett a várva várt spicc-cipőt is magukra öltik, így egészen új oldalukról ismerheti meg a közönség a táncművészeket.

A Hattyút A telefon című opera követi, amely Cseke Péter igazgató rendezésében látható. A csodálatos hangú énekkari művészek, Németh-Nagy Johanna és Németh Márton, valamint a zongorán őket kísérő Madarász Éva egy igazán különleges, újszerű történetet mutatnak be, az előadás központi témája ugyanis a címhez hűen: a telefon. Ez a vígopera volt az első az operák között, amely egy technikai vívmányról szól, már ez a tény önmagában izgalmassá teszi, ám vígopera lévén humorral és szerelemmel tarkított előadásra számíthat a néző.

Kecskemét városa több előadásnak is otthont ad a 10. Színházi Olimpián.

(Via kecskemetinemzeti.hu)

További cikkek
Vidnyanszky
A 10. Színházi Olimpia művészeti vezetőjét a liget.ro arról kérdezte, hogyan sikerült Magyarországra hozni az olimpia szervezési jogát, mitől tud vonzó lenni a színház a mesterséges intelligencia korában, és milyen missziót tart fontosnak a külhoni területeken a Nemzeti Színház.
evadhiredeto vorosmarty
Vígjátékokkal, útkereséssel, barátságtörténettel és musicallel is várja a következő évadban a Vörösmarty Színház a nézőket. Székesfehérváron nemrég vette kezdetét a 10. Színházi Olimpia.
Olivier Py - forrás: YouTube
Olivier Py francia rendező Európa egyik legrangosabb színházi szemléje, az Avignon-i Fesztivál egykori igazgatójaként érkezik Budapestre a 10. Színházi Olimpia keretében, hogy saját Hamlet-értelmezését vigye a Városmajori Szabadtéri Színpad közönsége elé.