Fotó: ifj. Háry Péter

Dupla premiert tartottak a Kelemen László Kamaraszínházban

Március 18-án hivatalosan is megnyitotta kapuit a Kecskeméti Nemzeti Színház harmadik játszóhelye is. A kamaraszínház ráadásul nem is egy, hanem mindjárt két premiernek adott otthon: a Hattyú című balettszínházi előadás, valamint A telefon című opera egy estén debütált. Kecskemét városa több előadásnak is otthont ad a 10. Színházi Olimpián.

Hagyományteremtő ötlet nyomán a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház a 2022/23-as évadban is műsorra tűzött egy két külön darabból álló előadáscsokrot, amelyben bár két teljesen különböző történet mutatkozik meg, ráadásul más-más műfajban, mégis egy estén, egymás után láthatók.

A teátrum a premiert március 18-án tartotta, s ezzel együtt újra útjára indította a gazdasági nehézségek miatt néhány hónapra bezárásra kényszerült játszóhely életét. A Kelemen László Kamaraszínházban ettől a naptól fogva újra láthatók a műsorban szereplő előadások, beleértve a most bemutatott produkciókat is.

Az est a Hattyú című balettszínházi előadással indul, amelyet Barta Dóra rendezett és koreografált, a társkoreográfus pedig Szőllősi Krisztina táncművész volt. A nyolcvan perces darab történetét a mindenki számára jól ismert A hattyúk tava ihlette, amely a balettirodalom egyik legkiemelkedőbb alkotása és korábban még sosem szerepelt a Kecskemét City Balett repertoárjában. További különlegessége az előadásnak, hogy a csapat eddig még sohasem táncolt a klasszikus balettet jellemző spicc-cipőben, a Hattyúban azonban az álomszép jelmezek mellett a várva várt spicc-cipőt is magukra öltik, így egészen új oldalukról ismerheti meg a közönség a táncművészeket.

A Hattyút A telefon című opera követi, amely Cseke Péter igazgató rendezésében látható. A csodálatos hangú énekkari művészek, Németh-Nagy Johanna és Németh Márton, valamint a zongorán őket kísérő Madarász Éva egy igazán különleges, újszerű történetet mutatnak be, az előadás központi témája ugyanis a címhez hűen: a telefon. Ez a vígopera volt az első az operák között, amely egy technikai vívmányról szól, már ez a tény önmagában izgalmassá teszi, ám vígopera lévén humorral és szerelemmel tarkított előadásra számíthat a néző.

Kecskemét városa több előadásnak is otthont ad a 10. Színházi Olimpián.

(Via kecskemetinemzeti.hu)

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!