Fotó: ifj. Háry Péter

Dupla premiert tartottak a Kelemen László Kamaraszínházban

Március 18-án hivatalosan is megnyitotta kapuit a Kecskeméti Nemzeti Színház harmadik játszóhelye is. A kamaraszínház ráadásul nem is egy, hanem mindjárt két premiernek adott otthon: a Hattyú című balettszínházi előadás, valamint A telefon című opera egy estén debütált. Kecskemét városa több előadásnak is otthont ad a 10. Színházi Olimpián.

Hagyományteremtő ötlet nyomán a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház a 2022/23-as évadban is műsorra tűzött egy két külön darabból álló előadáscsokrot, amelyben bár két teljesen különböző történet mutatkozik meg, ráadásul más-más műfajban, mégis egy estén, egymás után láthatók.

A teátrum a premiert március 18-án tartotta, s ezzel együtt újra útjára indította a gazdasági nehézségek miatt néhány hónapra bezárásra kényszerült játszóhely életét. A Kelemen László Kamaraszínházban ettől a naptól fogva újra láthatók a műsorban szereplő előadások, beleértve a most bemutatott produkciókat is.

Az est a Hattyú című balettszínházi előadással indul, amelyet Barta Dóra rendezett és koreografált, a társkoreográfus pedig Szőllősi Krisztina táncművész volt. A nyolcvan perces darab történetét a mindenki számára jól ismert A hattyúk tava ihlette, amely a balettirodalom egyik legkiemelkedőbb alkotása és korábban még sosem szerepelt a Kecskemét City Balett repertoárjában. További különlegessége az előadásnak, hogy a csapat eddig még sohasem táncolt a klasszikus balettet jellemző spicc-cipőben, a Hattyúban azonban az álomszép jelmezek mellett a várva várt spicc-cipőt is magukra öltik, így egészen új oldalukról ismerheti meg a közönség a táncművészeket.

A Hattyút A telefon című opera követi, amely Cseke Péter igazgató rendezésében látható. A csodálatos hangú énekkari művészek, Németh-Nagy Johanna és Németh Márton, valamint a zongorán őket kísérő Madarász Éva egy igazán különleges, újszerű történetet mutatnak be, az előadás központi témája ugyanis a címhez hűen: a telefon. Ez a vígopera volt az első az operák között, amely egy technikai vívmányról szól, már ez a tény önmagában izgalmassá teszi, ám vígopera lévén humorral és szerelemmel tarkított előadásra számíthat a néző.

Kecskemét városa több előadásnak is otthont ad a 10. Színházi Olimpián.

(Via kecskemetinemzeti.hu)

További cikkek
A Színházi Olimpia hivatalos megnyitója - fotó: 4K Media Studio
A színházi világ kiválóságainak adtak otthont Magyarország színpadai a 10. Színházi Olimpia idején 2023 áprilisától. A műfajilag sokszínű programsorozat előadásai 200 000 nézőt vonzottak be, és elhelyezték az országot a világ színházi térképén.
Vidnyanszky
A Magyar Teátrumi Társaság tisztújító közgyűlést tartott az Eiffel Műhelyházban november 27-én, ahol a résztvevők újraválasztották az eddigi elnököt.
Jan_Fabre_Az_Olumposz_tetejen_900x599
A 11. Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozót 2024. április 5 – 27.  között rendezi meg a Nemzeti Színház.