Eltűntek - Yorick Stúdió

Eltűntek – A román történelem viharos évtizedei a Karinthy Színházban

Április 22-én két alkalommal, 17 majd 20 órától is látható a Karinthy Színházban a Yorick Kulturális Egyesület Eltűntek című előadása Sebestyén Aba rendezésében. Jegyek az előadásra itt érhetőek el.

Az Eltűntek egy erdélyi szász család történetét meséli 1945-től napjainkig. Elise Wilk, a nagysikerű szász drámaíró szövege a dokumentum- és a művész színház közötti határvonalon helyezkedik el. A szerző személyes tapasztalatai mellett az előadás szövege különböző dokumentációs anyagokat is felhasznál: szibériai kitelepítések túlélőivel és az 1990 után kivándorolt szászokkal készített interjúkat, vallomásos oral history módszerrel írt könyveket, irattári dokumentumokat és sajtóanyagokat.

A történet három részre tagolódik, Románia történelmének három kulcsfontosságú eseményéhez kapcsolódva: 1944–1945 (amikor a németeket szovjet munkatáborokba deportálták), 1989–1990 (a romániai forradalom, melyet a német kisebbség tömeges kivándorlása követett) és 2007 (Románia csatlakozása az Európai Unióhoz).

A produkció Az Interkulturális párbeszéd, a kortárs dráma szemszögéből című projekt tizedik kiadásaként jött létre, elsődleges célja volt, olyan szövegeket színpadra állítani, amelyek a romániai emigráció jelenségéről beszélnek.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!