Vígmajális - fotó: Juhász Éva
Vígmajális - fotó: Juhász Éva

Évadot hirdet a Vígszínház

Április 27-én a Színházi Olimpia részeként látható a Vígszínházban a Macbett című előadás, néhány nappal később pedig már a Vígmajálisra invitálja a közönséget a teátrum.

A hagyományokhoz híven május 1-jén a társulat a közönséggel együtt ünnepli a Vígszínház születésnapját. A Vígmajális délutáni ingyenes programjai A 125 éves Vígszínház épületének története és A Vígszínház 25 éve (1996-2021) című kiadványok bemutatóival kezdődik, majd a Ditrói Mór utcában gyerekfoglalkozásokkal, dedikálással és koncerttel várják az érdeklődőket, akik ünnepélyes keretek között ismerhetik meg a Vígszínház 2023/24-es évadának tervezett bemutatóit. Este pedig a nagyszínpadon exkluzív gálakoncertet adnak Budapest 150. és a Vígszínház 127. születésnapja alkalmából.

Május 1-jén 13 órától a Vígszínház alagsori büféjében két színháztörténeti könyv bemutatójára várják az érdeklődőket. Illyés Ákos, a színház főmérnökének szerkesztésében A Vígszínház 125 éves épületének története címmel megjelent kiadvány archív fotókkal, eredeti építész- és látványtervekkel, a színház régi iratainak segítségével vezet végig a színház alapításának ötletétől az épület tervezési elképzelésein át, az építésen, a megnyitáson és az azt követő évtizedeken keresztül egészen napjainkig. Megismerhetjük a mai közönség által már nem látható eredeti épületrészleteket, betekintést nyerhetünk a kulisszák mögötti életbe és abba is, milyen lehetett a Vígszínház belső élete több mint száz évvel ezelőtt.

Míg a Fesztbaum Béla és Gellért-Robinik Péter szerkesztésében megjelenő A Vígszínház 25 éve (1996-2021) című színházi album egy régi hagyománynak a folytatása. A Vígszínház ugyanis időről-időre megjelentet egy összefoglaló kiadványt, amely igyekszik egy kötetbe sűríteni, és fényképek segítségével felidézni az áttekinteni kívánt időszak művészeti eseményeit, társulati és egyéni teljesítményeit, ébren tartani a törékeny színházi emlékezetet és továbbírni a színház 1896. május elsején kezdődött történetét.  A könyvbemutatókon Fesztbaum Béla, Illyés Ákos, Radnóti Zsuzsa és Rudolf Péter beszélgetnek. 

A Ditrói Mór utcában 14 órától várják az érdeklődőket, hogy a társulat és a közönség együtt ünnepelhesse meg a Vígszínház 127. születésnapját. Rudolf Péter igazgató 15 órától ismerteti a következő évad bemutatóit, majd többek között olyan előadásokból hallgathatnak meg részleteket, mint a 80 nap alatt a Föld körül, A nagy Gatsby, A dzsungel könyve, A padlás és A Pál utcai fiúk, valamint a társulat néhány tagja meglepetés dalokkal is készül.  A délután folyamán dedikálások, plakát- és könyvárusítás, szelfi-gép és gyereksarok színesítik az eseménysorozatot, és kedvezményes jegy- és bérletvásárlásra is lehetőséget biztosítanak. 

A Vígszínház társulata a Vígmajális program záróakkordjaként a nagysikerű Víg125 koncertsorozat különkiadásával zenés időutazásra hívja közönségét a Vígszínházban. Megszámlálhatatlan nagyszerű és népszerű dal született ugyanis a csodás Budapestről. Ki ne hallott volna már dalban mesélni a vén Budai hársfákról, a pesti nőkről, a holdas éjről a Dunán, a Ligetről, a Józsefvárosról, vagy akár arról a bizonyos Duna-parti csónakházról. Ezek a slágerek megörökítik fővárosunk hajdani lakóinak hétköznapjait, örömeit, bánatait, hangulatait, életük apró eseményeit, és hát ebből is áll egy város története, nemcsak nagy történelmi fordulópontokból. A Budapest 150. és a Vígszínház 127. születésnapját ünneplő koncerten Fesztbaum Béla rendezésében a régi Pest-Buda megidézésétől ismert és újra felfedezett dalok szárnyán végig repülünk a város és a Vígszínház közös történetén többek között olyan nagyszerű szerzők közreműködésével, mint Kálmán Imre, Zerkovitz Béla, Eisemann Mihály, Fényes Szabolcs, Presser Gábor, hogy aztán Cseh Tamás Budapestjét érintve megérkezzünk a GRUND-ra.

További cikkek
net_2015_KI_Brand_eoszfoto-9248 (1)
Törőcsik Mari Nemzeti Színházban töltött négy évtizedéről nyílik kiállítás a kőszegi Várszínházban. A 10. Nemzetközi Színház Olimpia rendezvénye június 1-én 19 óra 30-kor nyílik, a tárlat augusztus 31-ig látogatható.
Jean Bellorini
A francia Théâtre National Populaire egy igazi kelet-európai történettel érkezik a MITEM-ra. Jean Bellorini társulata ezúttal Nyikolaj Erdmann Az öngyilkos című darabját mutatja be június 13-án.
Fotó: Janus Erika
Igazi színházi különlegességet kínál a közönségnek a Budapesti Operettszínház: a 10. Színházi Olimpia keretében francia, litván és magyar Csárdáskirálynő előadások láthatók a Nagymező utcai teátrumban.