Ifjú Szívek Táncszínház: Hontalanítás. Forrás: jegy.hu

Hagyományos kultúra kortárs szemmel: ez is a Színházi Olimpia

A 10. Színházi Olimpián olyan táncszínházi előadások is bemutatkoznak, amelyek a tradícióra épülve, abból inspirálódva, a hagyományos kultúra mai, kortárs megfogalmazását mutatják be. Az alábbiakban ezekből állítottunk össze egy válogatást.

Elsőként a Hagyományok Háza és a Magyar Állami Népi Együttes által rendezett fesztivál – a TÁNCszínTÉR – előadásait ajánljuk figyelmükbe. A fesztivál átível a Kárpát-medencei határain, hiszen a még élő néphagyomány világszerte új utakat keres közönségéhez.

A négy napon át tartó színes tánckavalkád során szlovákiai magyar és spanyol táncegyüttesek produkciói, valamint a házigazda Magyar Állami Népi Együttes társulatának előadása mutatkozik be estéről estére. Céljuk, hogy fogódzót kínáljanak a jelenkor emberének az eligazodásban, felmutatva a hagyomány örökérvényűségét.

A múlt század történelmi eseményei számtalanszor bizonyították, hogy a kirekesztés látszólag egyszerű megoldás, de a valóságban működésképtelen. Ennek ellenére voltak, akik a második világháború után ismételten felmerülő kisebbségi kérdést lakosságcsere, deportálás és kényszertelepítés útján próbálták rendezni. Szomorú és értelmetlen epizódja ez a történelemnek.

Az előadás érzések és képzettársítások szintjén beszél zsigeri jelenségekről. Mindannyian különböző kultúrák, ideológiák és történetek összjátékának termékei vagyunk, mégis sokakban él valamiféle megmagyarázhatatan és irracionális igény az elhatárolódásra mindentől, ami „más”. Pedig a tartós elszigetelődés kirekesztettséget eredményez, legyen szó életünk bármely területéről. A kérdés ilyenkor már csak az, kirekesztők vagy kirekesztettek leszünk. A Hontalanítás alapmotívuma a kényszer. A lépéskényszer.

Az előadás – amelyre jegyek még elérhetők ide kattintva – a mai Szlovákia területén élő magyarság hagyományos tánc- és zenekultúráját dolgozza fel a Hagyományok Háza színpadán április 2-án 19 órakor.

Tűz – Víz. Fekete – Fehér. Szeszélyes vagy kiszámítható? Büszke, harcos, vagy elegánsan kimért? De lehet, lágyan kecses és nőies, vagy szenvedélyesen hódító. Melyik vagyok Én? Melyik vagy Te? Állandóság vagy változás? Vagy méginkább – állandó változás? Érzéki vörös vagy szégyenlős pír pirosa? Ábrándos, szentimentális, barangoló zöld? Végtelen kék, vagy romantikus lila?

A Flamenco színei című előadás megadja a válaszokat! Egyszerre dobban láb és szív, kitárul torok és tudat, ereidben lüktet, csontig hatol a zene, lágyan körbefon, elcsavarja fejed, majd hirtelen szívedbe döfi tőrét. Ez a flamenco! Tele fájdalommal, büszkeséggel, szabadságvággyal, az Élet keserű szeretetével. Jöjjenek velünk egy színes utazásra a flamenco autentikus világába!

Az előadás a különböző flamenco stílusok széles palettáját mutatja be, megidézve Andalúzia legszínvonalasabb flamenco klubjának, a „Los Gallos” tablaónak a hangulatát. Az Andalúziából érkező előadók, napjaink flamenco művészetének kiemelkedő alakjai. Táncszínházi estjeiket a leghíresebb fesztiválokon, a Jerezi Flamenco Fesztiválon és a Sevillai Flamenco Bienálén mutatják be: április 21-én pedig a Hagyományok Háza színpadán láthatjuk őket. Jegyek ide kattintva még elérhetők.

Compania Flemanca de Sevilla. Forrás: jegy.hu

Magyar Állami Népi Együttes: Naplegenda

A Magyar Állami Népi Együttes alkotóinak régi álma valósult meg, amikor Nikola Parov friss hangzású, dinamikus, ősi motívumokat görgető populáris zenéjével találkoztak. A zeneszerző különleges, szaxofont, dobot és rézfúvósokat is felvonultató etno-zenéje mellé, a magyar néptánc legdinamikusabb, legerőteljesebb mozdulatait, valóságos táncvihart állítottak színpadra.

Együttműködésükből a régió zenei és tánc hagyományainak esszenciáján alapuló, szellemében XXI. századi, kreatív táncszínházi vízió született, mely a Nap kultuszát, életünkben betöltött szerepét, égi útjának és az emberi élet menetének, fordulópontjainak kapcsolatát a művészet sajátos eszközeivel jeleníti meg. A fergeteges előadást április 22-én 19 órakor láthatjuk a Hagyományok Háza színpadán. Jegyek ide kattintva még elérhetők.

Naplegenda – fotó: Jekken Péter / Tucsni Anna

Karagöz Folk Dance és Török Tilla Folk Experience: Törökország hét vidéke

A Karagöz Folk Dance április 23-i produkciójában betekintést nyerhetünk a hagyományos és eszközös török táncok világába, a Bursa-Tekirdağ-Mardin régiók dramatikus táncaiba és bemutatnak egy különleges, 7 regionális táncból álló török „potpourri” táncot. A műsorban közreműködik a Török Tilla Folk Experience zenekar, Török Tilla Junior Prima díjas multiinstrumentalista népiénekes, dalszerző vezetésével, akinek művészetét a magyar- és a sztyeppei népek népzenéje inspirálja, koncertjeit a sokszínű népi hangszerek és az egyedülálló hangszerelés teszi még izgalmasabbá.

A TÁNCszínTÉR Fesztiválon elhangzó koncertműsorának különlegessége, hogy a lemezen hallható dalok egyedi megszólalását egy török vendégművész, Alican Polat közreműködése emeli. Jegyek elérhetők ide kattintva.

 

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!