Fotó: Szatmárnémeti Északi Színház

Lúdas Matyi – Bemutatót tartott a Brighella Bábtagozat

Március 31-én bemutatót tartott az Iparosotthonban a Brighella Bábszínház. A Fazakas Mihály költeményén alapuló színpadi adaptációt Schwajda György írta, az előadást a bábtagozat vezetője, Nagy Regina rendezte. A társulat részt vesz a Bábművészeti Világtalálkozón is a 10. Színházi Olimpia keretében.

Lúdas Matyi története már keletkezése óta nagy népszerűségnek örvend minden magyar nyelvterületen. A történet humora és a népi erkölcs igazságosztó érvényesülése izgalmassá és könnyen átélhetővé teszik az ifjú libapásztor meséjét, kiváltképp a fiatal korosztály számára. Főhősünk, a lusta, de furfangos libapásztor egyik nap elviszi a kedvenc éneklő libáját a vásárba, ahol mutatványosként tervez hírt szerezni magának az attrakcióval.

Váratlanul azonban megjelenik Döbrögi uraság és az ispánja, az egyszerű emberek munkájából gátlástalanul hasznot húzó zsarnoki hatalom megtestesítői. Lúdas Matyi hangot ad a szegénységben élő nép panaszának, mire az uraság huszonöt botütéssel bünteti meg őt vakmerőségéért. A legény megfogadja, hogy bosszút fog állni és háromszor veri rajta vissza a huszonöt botütést. Furfangos észjárásának köszönhetően hamarosan lehetősége is adódik erre, álruhába bújva, Döbrögi naiv és együgyű jellemét kihasználva teljesíti be bosszúját.

Schwajda György feldolgozása kimondottan gyerekeknek íródott, szófordulatokban és nyelvi játékokban gazdag, ötletes, humoros szöveg. Az interaktív közjátékok és a keretmese Nagy Regina rendezői koncepciója. A gyerekközönség felé való nyitás és interakciók pedig még életszerűbbé és vidámabbá teszik az előadást.

A Bandura Emese által tervezett díszlet és bábok nagyszerűen idézik a vásári mulatságok és a népi világ hangulatát, a zene Ágoston Béla m.v. szerzeménye. Az előadást Bandura Tibor, Kófity Annamária, Nagy Anikó és Nagy Tamás bábszínészek játsszák.

A Lúdas Matyi előadást az Iciri-piciri bérlet részeként játssza a bábtagozat, megtekintését legfőképp a 4-7 éves korosztálynak ajánlják, jóllehet a felnőttek számára is bőven akadnak benne szórakoztató és tanulságos részletek.

(Via harag.eu)

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!