Fotó: Kaszner Nikolett
Fotó: Kaszner Nikolett

Ma van a tánc világnapa – Ünnepel a táncszakma

Április 29-én a táncművészet legnagyobb ünnepére készül a magyar táncélet!  Most is, mint eddig minden évben, a tánc világnapján a táncszakma szereplőit  köszönti a Magyar Táncművészek Szövetsége. Nagyszabású gálaműsorral  ünnepelnek, melyen átadják a szakmai elismeréseket; díjat kapnak a  növendékek, elismert művészek, táncpedagógusok és neves alkotók. Idén még különlegesebb ez a nap, ugyanis a Nemzeti Táncszínház is csatlakozott  Európa legnagyobb színházi eseményéhez, a 10. Színházi Olimpiához, amiről  Vidnyánszky Attila, a fesztivál művészeti vezetője és a Nemzeti Színház igazgatója  számolt be a Nemzeti Táncszínház által szervezett sajtótájékoztatón.  

„58 ország 400 társulata 750 előadással vesz részt az olimpián. Nagyon büszkék  vagyunk arra, hogy az az első olyan olimpia a rendezvény 1995 óta tartó sorozatában,  amelyen nem csak a hagyományos értelemben vett színházak és prózai előadások  vesznek részt, hanem a bábművészet mellett a tánc műfajának képviselői is” – fogalmazott a Vidnyánszky Attila. 

Az olimpia szervezői hisznek abban, hogy az előadóművészet teljességére érdemes  törekedni, aminek szerves részét adja a tánc – a klasszikus balettől a  mozgásszínházon és néptáncon át a kortárs tánc megannyi műfajáig. Vidnyánszky  Attila kiemelte, hogy a nemzetközi és műfaji nyitottság jellemzi a magyarországi  Színházi Olimpiát, és ez az a nyitottság, aminek megtermékenyítő hatására a magyar  színházi életnek nagy szüksége van, amiben a tánc világa élen jár, példát mutat. Mert amíg a prózai előadásoknak nyelvi korlátjai vannak, addig a tánc, a mozgás univerzális  nyelvén szinte akadálytalanul tudunk nyelvi és kulturális határokat átlépni, mert szavak  nélkül is értjük egymást. Az egymás megértésére törekvés az egyik legfontosabb  gondolat, amit a művészek képviselni tudnak – hangsúlyozta az olimpia művészeti  vezetője. 

Az olimpia táncprogramjával kapcsolatban Vidnyánszky elmondta: Budapest mellett  Győr, Pécs, Szeged, Miskolc, Veszprém, Gyula, Kisvárda, Eger, Kápolnásnyék és  számos további város nagy és kisebb, régi és újabb társulata és alkotóműhelye fogad  külföldi táncelőadásokat a 10. Színházi Olimpia június végéig tartó  eseménysorozatában. Az olimpia táncelőadásai beépülnek a már nagy hagyományú  fesztiválok kínálatába, és remélik, újabb nemzetközi kapcsolatok létrejöttét is segíteni  tudják. Különösen fontos az olimpia számára, hogy ebben nagyszerű partner a Nemzeti  Táncszínház, a műfaj meghatározó központja. 

„A táncművészettel együtt teljes a magyarországi Színházi Olimpia kínálata és a  rendezvény eszméje. Nagy öröm, hogy Önökkel, Veletek és a táncelőadások  közönségével együtt teremtjük és élhetjük át közös szenvedélyünk, a színház ünnepét”  – zárta gondolatait Vidnyánszky Attila.

„Kiosztásra kerül többek között Az évad legjobb férfi-női táncosainak-díja, a Roboz  Ágnes-díj – az évad legjobb végzős növendékei számára, Az évad legjobb alkotója-díj,  az életműdíj, valamint a Táncművészetért-díj is” – mondta el Mihályi Gábor Kossuth díjas, érdemes és kiváló művész, a Magyar Állami Népi Együttes vezetője, a Magyar  Táncművészek Szövetsége elnöke, aki kihirdette „A tánc világnapja – díjátadó gálaest”  programját és a 2023-as táncszakmai díjakat. Ugyancsak ezen az estén kerül sor az Imre Zoltán Alapítvány, az ifj. Nagy Zoltán Alapítvány díjainak átadására is.  A hagyományokhoz hűen a gálaest közreműködői ezúttal is az idei és a tavalyi év  díjazottai közül kerülnek ki, többek között a Győri Balett, a Magyar Állami Népi  Együttes, a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium növendékei és a Magyar  Táncművészeti Egyetem hallgatói lépnek színpadra. Az est második felében az évad  legjobb alkotója díjat elnyert Fodor Zoltán, Harangozó-díjas táncművész, koreográfus Szerelem a kolera idején című előadását láthatják a nézők az Inversedance – Fodor  Zoltán Társulat előadásában. 

A sajtótájékoztatón Kiss János, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas táncművész, a Magyar  Táncművészek Szövetsége társelnöke ismertette a hazai táncszakma programnaptárját, kiemelve a XVIII. Magyar Táncfesztivált, a VI. Horizont Nemzetközi  Kortárstánc Fesztivált, 4. Under500 Fesztivált, Café de la Dance Velencei-tavi  nemzetközi kortárstánc fesztivált, Erdélyi Táncháztalálkozót és a XII. Egri  Stúdiószínházi Táncfesztivált. 

A Nemzeti Táncszínház programjait Ertl Péter a Nemzeti Táncszínház igazgatója  mutatta be, kiemelve, hogy április 27-én indult a Budapest Táncfesztivál, és egészen  május 6-ig két neves külföldi együttessel és nívós hazai előadásokkal várják a  tánckedvelőket. Hozzátette továbbá, hogy idén júliusban folytatódik a Nemzeti Táncszínház nyári  programja, amely újra könnyed, nyáresti kulturális élményt kínál, a kikapcsolódásra  vágyó közönség számára.  

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén szeptemberben is négy napra Keszthely lesz a  Balaton tánc fővárosa. A Nemzeti Táncszínház és a Balaton Kongresszusi Központ és  Színház szeptember 7-10. között rendezi meg a 21. keszthelyi Táncpanorámát.  „Májusban meghirdetjük a felnőtt és gyermekbérleteinket, melyek összeállításánál a  sokszínűségre törekedtünk, így segítve közönségünket abban, hogy még teljesebb  képet kapjon a táncművészet jelenkori kínálatából.” – hangsúlyozta az igazgató.  A Táncszínház igazgatója bemutatta az Alkotók klubja fotókampányukat, amely a  magyar táncélet kiemelkedő alakjaira, az együttesvezetőkre és alkotókra fókuszál,  bemutatva a táncszakma sokszínűségét és erejét. 

Ertl Péter beszámolt a 2022/2023-as évadról is, melyben közel 300 előadást láthat a  közönség, ebből több mint 200 előadás a Nagy- és Kisteremben, míg a Táncszínház  különlegesebb, térspecifikus helyszínein, az Előtérben és a Kamarateremben közel  száz táncprodukció kap helyet. Az ország 26 különböző pontján találkozhattak a 

Nemzeti Táncszínház törzsegyüttesi körébe tartozó társulatok produkcióival. Illetve elmondta, hogy ez az évad az innovációkról szólt a Táncszínházban. Az  intézmény évek óta egy központi esemény-nyilvántartó rendszerben dolgozik, amely  nemcsak a honlap, de most már a digitális programfüzet adatait is biztosítja, így a  nézők mindig a legfrissebb információkat látják az eseményekről. Ugyancsak ez a  rendszer vezérli a Táncszínház digitális kijelzőinek működését, ki és bekapcsolását és  fényerejét is, mely 12 000 kWh megtakarítást jelentett az intézménynek a múlt évben. „Befogadó színházként évente közel ötven társulat, sok száz előadása látható nálunk,  amelyeknek most már nyomon követhetjük az életpályáját is” – emelte ki Ertl Péter, majd hozzátette, hogy egy telepített kamerarendszer segítségével rögzítik a próbákat  és előadásokat, létrehozva ezzel egy egyedülálló táncarchívumot. A jelenleg is zajló  tesztüzem alatt a Nagyteremben 121, míg a Kisteremben 60 előadást dokumentáltak, ezzel összesen 319 órányi felvételük van. „Ehhez kapcsolódóan kifejlesztettünk egy  személyre szabott open source média és saját felhő szervert, amelyen a videó  archívumunkat építjük. Ezt az adatbázist elérhetővé tesszük minden nálunk fellépő  együttes számára, így azonnali hozzáférést biztosítunk nekik az előadásaikhoz.” – mondta el a táncteátrum vezetője.

A következő évad során számos új bemutatóra és budapesti premierre készül a  Táncszínház. Az idén 30 éves Bozsik Yvette Társulat Körforgás címmel tűzi műsorra  legújabb darabját, a Duna Művészegyüttes az Apák és fiak című koreográfiáját  mutatja be, a Győri Balett A skarlát betű című nagysikerű előadást hozza a  Táncszínházba, és terveink között szerepel a Kecskemét City Balett két előadásnak, a  Hattyúnak és Bánk bánnak a budapesti bemutatója is. 

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!