Petőfi korának magyar nyelvű színjátszásáról nyílik kiállítás a Színészmúzeumban

Magyar nyelvű színjátszás Petőfi korában 1823-1849 címmel nyílik meg április 21-én az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet új időszaki kiállítása a 10. Nemzetközi Színházi Olimpia keretében a Bajor Gizi Színészmúzeumban.

Élete során Petőfi Sándor számos színházi szerepben próbálta ki magát, volt házi statiszta, színlapkihordó és mindenes a Pesti Magyar Színházban, karakterszínész és kardalos különböző vándortársulatokban, fellépett barátja, Egressy Gábor jutalomjátékán a már Nemzeti Színházra átnevezett pesti teátrumban, drámákat fordított és írt, valamint saját verseit szavalta.

A tárlat a Petőfi életrajzon keresztül próbál egyfajta kontrasztot felmutatni, azzal az 1950-es években keletkezett magyar filmek (Déryné, Liliomfi) által megalkotott idealizált képpel, melyek a történelmi szükségszerűségként működött vándorszínészi létet hivatottak bemutatni.

A tárlat látványterve Mira János munkája. Az OSZMI diákcsoportok számára a kiállításhoz kapcsolódó, változatos foglalkozásokat ajánl. A december 31-ig látható kiállítás létrejöttét a Kulturális és Innovációs Minisztérium, a Nemzeti Kulturális Alap és a Színházi Olimpia támogatta.

(Via MTI, oszmi.hu)

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!