Suzuki Tadashi a Toga-ban
 – SCOT szimpózium demonstrációval

A szimpózium a Suzuki Company of Toga (SCOT) közel 50 éves színházi munkássága köré szerveződik, különös tekintettel a Suzuki színésztréning módszerre (SMAT). A esemény során megvizsgálják, hogyan és miért teremtett a SCOT egyetemes értékrendet a kortárs színház számára.

A szimpózium három részből áll:

Először Ted Motohashi, a Tokiói Közgazdasági Egyetem professzora, a Színikritikusok Nemzetközi Szövetségének Japán Szekciójának elnöke ismerteti Suzuki Tadashi társadalmi és politikai vízióját, amely a SCOT 1976-os megalapításában csúcsosodott ki. A társulat székhelye Észak-Japánban, Toga falujában található. Ted Motohashi professzor videofelvételeken keresztül szemlélteti a SCOT togai életét.

Ezután Sebastian Mattia Giorgetti, az International Suzuki Company of Toga (ISCOT) társigazgatója ismerteti a társulattal való együttműködés több évtizedes togai tapasztalatait, valamint a Suzuki színésztréning módszer elméleti hátterét.

A eseményt Kozma Viktor Gábor folytatja, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem tanársegédje, a Vadász Esélye társ-művészeti vezetője, aki a társulat néhány tagjával bemutatja az SMAT alapgyakorlatait, hogy illusztrálja, hogyan és miért központi eleme az SMAT Suzuki Tadashi színházi víziójának. A bemutató során hangsúlyt kap, hogy Suzuki módszerével nemcsak a 2500 éves keleti és nyugati színházi hagyomány teljességét szándékozott helyreállítani, hanem a 19. század végétől a globális színházi kultúrában megszilárdult realizmus teljes forradalmasítását is célozta.

2023. április 23., vasárnap, 18 óra, Kaszás Attila Terem

Magyar és angol szinkrontolmácsolással

Előzetes regisztráció: [email protected]

További cikkek
33520w
Fazekas Mihály klasszikus magyar meséjét Váradi Szabolcs dolgozta át és Némedi Árpád rendezte. A zenés mesejátékot május 17-én mutatták be Weöres Sándor Színházban és a Lázár Ervin program keretében Vas megyei általános iskolásoknak játsszák.
ket korea figura
Joël Pommerat: A két Korea újraegyesítése című kortárs francia darabját mutatta be a Figura Stúdió Színház. A gyergyószentmiklósi társulat a Boldogtalanok című előadást hozza el a 10. Színházi Olimpiára.
szj
A június 22. és 24. között rendezett fesztiválon határon túli színházak produkciói, a Színház- és Filmművészeti Egyetem másodéveseinek előadása, könyvbemutató és kiállítás is várja az érdeklődőket. Az ünneplő művészt a Nemzeti Színház kérdezte.