Suzuki Tadashi a Toga-ban
 – SCOT szimpózium demonstrációval

A szimpózium a Suzuki Company of Toga (SCOT) közel 50 éves színházi munkássága köré szerveződik, különös tekintettel a Suzuki színésztréning módszerre (SMAT). A esemény során megvizsgálják, hogyan és miért teremtett a SCOT egyetemes értékrendet a kortárs színház számára.

A szimpózium három részből áll:

Először Ted Motohashi, a Tokiói Közgazdasági Egyetem professzora, a Színikritikusok Nemzetközi Szövetségének Japán Szekciójának elnöke ismerteti Suzuki Tadashi társadalmi és politikai vízióját, amely a SCOT 1976-os megalapításában csúcsosodott ki. A társulat székhelye Észak-Japánban, Toga falujában található. Ted Motohashi professzor videofelvételeken keresztül szemlélteti a SCOT togai életét.

Ezután Sebastian Mattia Giorgetti, az International Suzuki Company of Toga (ISCOT) társigazgatója ismerteti a társulattal való együttműködés több évtizedes togai tapasztalatait, valamint a Suzuki színésztréning módszer elméleti hátterét.

A eseményt Kozma Viktor Gábor folytatja, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem tanársegédje, a Vadász Esélye társ-művészeti vezetője, aki a társulat néhány tagjával bemutatja az SMAT alapgyakorlatait, hogy illusztrálja, hogyan és miért központi eleme az SMAT Suzuki Tadashi színházi víziójának. A bemutató során hangsúlyt kap, hogy Suzuki módszerével nemcsak a 2500 éves keleti és nyugati színházi hagyomány teljességét szándékozott helyreállítani, hanem a 19. század végétől a globális színházi kultúrában megszilárdult realizmus teljes forradalmasítását is célozta.

2023. április 23., vasárnap, 18 óra, Kaszás Attila Terem

Magyar és angol szinkrontolmácsolással

Előzetes regisztráció: [email protected]

További cikkek
NM_ajanlo_XI_3
Miért aktuális ma Gogol Revizorja? Miért nézzünk Molnár Ferenc-darabot? Mitől élvezetes a mese műfaja? Megjelent a Nemzeti Magazin legfrissebb száma.
Berecz András – fotó: Eöri Szabó Zsolt
A Színházi Olimpia keretében megrendezett Nemzetközi Történetmesélő Fesztivál házigazdáját arról is kérdeztük, megférhet-e hat dudás egy csárdában.
Ifjú barbárok - jelenet - fotó: Eöri Szabó Zsolt
Négy alkalommal is láthatjuk az Ifjú barbárok című előadást a Nemzeti Színházban november 28. és december 1. között.