Fotó: Berecz Valter - opera.hu

Szerelmi háromszög és királydráma az Operaház Mozart-bemutatójában

Baráth Emőke, Brickner Szabolcs, Balga Gabriella és Ádám Zsuzsanna / Topolánszky Laura főszereplésével több mint 40 év után mutatja be újra Mozart Idomeneo, Kréta királya című operáját a Magyar Állami Operaház. Az intézmény több előadást is befogad a 10. Színházi Olimpián.

Az Almási-Tóth András rendezésében, Kocsár Balázs vezényletével 2023. május 13-tól látható előadás az Operaházban április 29-től június 30-ig tartó MítoszFeszt része, ahol Alföldi Róbert, Anger Ferenc és Kovalik Balázs rendezései mellett Baráth Emőke és Julija Lezsnyeva önálló koncertjei is meghallgathatók.

A trójai háborúból győztesen hazatérve a krétai király, Idomeneo, a tengeren viharba keveredik, kétségbeesésében pedig fogadalmat tesz, hogy az első embert, akivel a parton találkozik, feláldozza Neptunnak, ha az megkíméli életét. A múló viharból partot érve a király fiával, Idamantével találkozik először, akit, hogy megmentsen, inkább az udvarban tartózkodó, a fiúba szerelmes királylány, Elektra hazakísérésével bíz meg, áldozatnak pedig a fogolyként Krétára hurcolt, majd felszabadított trójai királylányt, Iliát szánja a tengerek istenének. Idomeneo nem is sejti, hogy távollétében a lány és Idamante egymásba szerettek, Neptun pedig nem fogadja el az áldozat kiváltását, és pusztító tengeri szörnyet szabadít Krétára…

Az 1781-ben Münchenben bemutatott Idomeneo, Kréta királya Mozart első felnőttkori operája, amelyet szerzője egyik főműveként tartott számon. A darab Gluck operareformjait követve a korábbiaknál jóval több drámai mélységet ad karaktereinek, az énektechnikai bravúrokat az érzelmi vívódások és emberi konfliktusok szolgálatába állítva, emellett nagy hangsúlyt kap a kórus is, ami kevésbé jellemző a szerző operai életművére. Az Idomeneo az utóbbi évtizedekben a nemzetközi operajátszás alaprepertoárjának részévé vált, Magyarországon azonban ritkán hallható alkotás: a Magyar Állami Operaház mindössze egyszer, Ascher Tamás 1979-es színrevitelében mutatta be, ami mindössze 1 évadot élt meg, legutóbb 2005-ben Debrecenben volt látható színpadi változatban, míg 2016-ban a Müpa koncertszerű változatban tűzte műsorára.

Az előadásban Ilia szerepét Baráth Emőke formálja meg, míg Idomeneót Brickner Szabolcs alakítja. A további szerepekben Balga Gabriella (Idamante), Ádám Zsuzsanna / Topolánszky Laura (Elektra), Ninh Duc Hoang Long (Arbace) és Rácz István (Neptun) hallható.

Az előadást Almási-Tóth András művészeti igazgató rendezésében állítja színpadra a Magyar Állami Operaház. A darab látványvilágáért régi alkotótársai, Sebastian Hannak díszlet- és Márton Richárd jelmeztervező felelnek, a Magyar Táncművészeti Egyetem harmadéves modern tánc szakos hallgatóinak táncbetéteit Kulcsár Noémi, a videóanyagokat Czeglédi Zsombor készítette. A Magyar Állami Operaház Zenekarát és Énekkarát (karigazgató: Csiki Gábor) Kocsár Balázs főzeneigazgató dirigálja.

Az Idomeneo, Kréta királya a 2023. május 13-i bemutatót követően május 16-án, 18-án, 21-én, 25-én, és 28-án, valamint június 1-jén szerepel az évadban az Operaház repertoárján. A bemutató egyben a 2023. április 29. és június 30. közt zajló MítoszFeszt egyik kiemelt eseménye, amely három további, az ókori görög mitológián alapuló előadással és a tematikába illeszkedő hangversenyekkel várja a közönséget.

A Magyar Állami Operaház több előadást is befogad a 10. Színházi Olimpián.

(Via opera.hu)

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!