Fotó: petofiszinhaz.hu

Táncórák – Az autizmusról szól a veszprémi színház új bemutatója

Mark St. Germain: Táncórák című drámája az autizmussal élő Ever és a súlyos balesetet szenvedett, táncos karrierjét elvesztő Sengáról szól, akik a tánc nyelvén kinyílnak a világ és egymás felé is. Az előadás a Veszprémi Petőfi Színház és a Csavar Színház koprodukciójában, Gál Tamás rendezésében kerül színpadra május 6-án a Latinovits-Bujtor Játékszínben. Veszprém városa több programnak is helyet ad a 10. Színházi Olimpián.

2023. január 1-től a Veszprémi Petőfi Színház is belépett be az Autizmusbarát Intézmény közösségébe. A 2022/23-as évad Táncórák című előadása az autizmussal élő emberek megértését és elfogadását erősíti a társadalomban. A különleges darab a Veszprémi Petőfi Színház és a Csavar Színház koprodukciójában áll színpadra a Latinovits-Bujtor Játékszínben.

Április közepén a színház igazgatóhelyettes-kreatív menedzsere, az Autizmusbarát Intézmény bevezetésének ötletgazdája, Kellerné Egresi Zsuzsanna az AutiSpektrum Egyesület vezetőjével, Brókés Judittal, valamint Timár Veronika autizmussal élő törzsnézővel együtt látogatott el Komáromba, a kamara előadás egyik próbájára. A próba után a vendégek a színészekkel – Kiss Szilviával és Szabó Viktorral – közös ebéd, kötetlen beszélgetés keretében mentek át az előadás témáján. Judit és Veronika saját tapasztalat alapján osztották meg észrevételeiket, így segítve még jobban az előadás szeretetteljes, valósághű megvalósulását.

A kétszereplős történet főhősei, Senga és Ever szomszédok, azonban még sosem találkoztak. Mindketten bezárkóztak saját világukba. Senga élete a tánc, de egy balesetben súlyosan megsérült, az orvosok szerint soha többé nem táncolhat. Ever autista, különös intellektusú, akinek nehézséget jelent kapcsolatba lépni másokkal. Aztán Ever egy napon mégiscsak becsönget Sengához: tanítsa meg táncolni. Lépegetnek egymás felé, először kicsit ügyetlenül, aztán kíváncsi figyelemmel, milyen is a másik világa. Ahogy megismerik egymást, önmagukkal is szembesülnek, s érzelmekből szintén „leckéket vesznek”. Külön-külön és közösen is megpróbálnak „kitáncolni” a maguk komfortzónájából, amelyben jó ideje éldegélnek.

Veszprém városa több programnak is helyet ad a 10. Színházi Olimpián.

(Via petofiszinhaz.hu)

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!