Fotó: petofiszinhaz.hu

Táncórák – Az autizmusról szól a veszprémi színház új bemutatója

Mark St. Germain: Táncórák című drámája az autizmussal élő Ever és a súlyos balesetet szenvedett, táncos karrierjét elvesztő Sengáról szól, akik a tánc nyelvén kinyílnak a világ és egymás felé is. Az előadás a Veszprémi Petőfi Színház és a Csavar Színház koprodukciójában, Gál Tamás rendezésében kerül színpadra május 6-án a Latinovits-Bujtor Játékszínben. Veszprém városa több programnak is helyet ad a 10. Színházi Olimpián.

2023. január 1-től a Veszprémi Petőfi Színház is belépett be az Autizmusbarát Intézmény közösségébe. A 2022/23-as évad Táncórák című előadása az autizmussal élő emberek megértését és elfogadását erősíti a társadalomban. A különleges darab a Veszprémi Petőfi Színház és a Csavar Színház koprodukciójában áll színpadra a Latinovits-Bujtor Játékszínben.

Április közepén a színház igazgatóhelyettes-kreatív menedzsere, az Autizmusbarát Intézmény bevezetésének ötletgazdája, Kellerné Egresi Zsuzsanna az AutiSpektrum Egyesület vezetőjével, Brókés Judittal, valamint Timár Veronika autizmussal élő törzsnézővel együtt látogatott el Komáromba, a kamara előadás egyik próbájára. A próba után a vendégek a színészekkel – Kiss Szilviával és Szabó Viktorral – közös ebéd, kötetlen beszélgetés keretében mentek át az előadás témáján. Judit és Veronika saját tapasztalat alapján osztották meg észrevételeiket, így segítve még jobban az előadás szeretetteljes, valósághű megvalósulását.

A kétszereplős történet főhősei, Senga és Ever szomszédok, azonban még sosem találkoztak. Mindketten bezárkóztak saját világukba. Senga élete a tánc, de egy balesetben súlyosan megsérült, az orvosok szerint soha többé nem táncolhat. Ever autista, különös intellektusú, akinek nehézséget jelent kapcsolatba lépni másokkal. Aztán Ever egy napon mégiscsak becsönget Sengához: tanítsa meg táncolni. Lépegetnek egymás felé, először kicsit ügyetlenül, aztán kíváncsi figyelemmel, milyen is a másik világa. Ahogy megismerik egymást, önmagukkal is szembesülnek, s érzelmekből szintén „leckéket vesznek”. Külön-külön és közösen is megpróbálnak „kitáncolni” a maguk komfortzónájából, amelyben jó ideje éldegélnek.

Veszprém városa több programnak is helyet ad a 10. Színházi Olimpián.

(Via petofiszinhaz.hu)

További cikkek
net_Olimpia_megnyito_eorifoto-8651
A 10. Színházi Olimpia egyik legemlékezetesebb pillanata az április 15-i megnyitó, és benne az Átmentem produkció volt. Interjú Fekete Péterrel, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatójával.
Frank Raddatz - fotó: Eöri Szabó Zsolt
Antropocén színházműhely címmel rendeztek szakmai konferenciát június 9-én a Nemzeti Színházban, a 10. Színházi Olimpia keretében. A program két szervezőjét, Domokos Johannát és Frank Raddatzot kérdeztük.
Vidnyanszky
A 10. Színházi Olimpia mérlegének megvonására és a további tervek felvázolására kértük Vidnyánszky Attilát: az olimpia művészeti vezetője, a Nemzeti Színház vezérigazgatója magyaros vendégszeretetről, a világszínház javáról és az ünnep beteljesedéséről is beszélt.