Fotó: Petru Cojocaru - tm-t.ro

Végleges az idei TESZT programja Temesváron

A Csiky Gergely Állami Magyar Színház 2023. május 21-28. között 14. alkalommal rendezi meg az Eurorégiós Színházi Találkozót, a TESZT-et. A Temesvár – Európa Kulturális Fővárosa 2023 hivatalos program részeként meghirdetett szemlén 15 ország társulatainak bel- és kültéri előadásait mutatják be a nagyközönségnek.

Lezárult a régió legjelentősebb színházi-kulturális eseményének nyílt felhívásos válogatása, melynek idei hívószava – a fesztiválkurátorok és a Kulturális Főváros bizottságának közös megállapodása alapján – a fluiditás. A szervezők szándéka szerint ez egyszerre fejezi ki a színház folytonos változásban és átalakulásban levését, állandóságát, erejét, valamint az emberi természet azon képességét, hogy a legnehezebb időkben és körülmények között is megtalálja az előremutató irányokat.

A közönség ismét örülhet olyan visszatérő vendégeknek, mint a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház, a szlovéniai Via Negativa társulat, az újvidéki Szerb Nemzeti Színház csapata, a tavaly első ízben bemutatkozó, de nagy népszerűségnek örvendő imPerfect Dancers olaszországi táncosai, vagy épp a szintén olasz Teatro dei Venti szabadtéri előadóművészei. De újra jelen lesz a budapesti illetőségű Trafó, a németországi, nemrégiben a temesvári Állami Német Színházban is rendező Szabó Kristóf vagy épp a bolgár performer és előadóművész, Ivo Dimchev.

A fesztivál kiemelt szándéka évről évre új színházi formákkal, alkotókkal és társulatokkal is megismertetni a temesvári közönséget. Idén első ízben látják vendégül a görögországi alkotót, Euripides Laskardis-t, a németországi Szene 2 wei Társulatot, a CIE Belova Iacobelli érzékeny és lélegzetelállító felnőtt bábelőadását, három fiatal magyarországi performansz művészt, Kozma Zsófia Rebeka, Tózsa Mikolt valamint Szántusz Noémi Noya személyében. De szintén első ízben mutatkoznak be a TESZT-en olyan társulatok, mint a lengyelországi Teatr a Part Katowice, a makedón Artopia Skopje, a dán Det Flyvende Teater, a horvátországi Gavella Városi Színház, a szarajevói Nemzeti Színház és a MESS fesztivál.

A korábbi kiadásokhoz hasonlóan fontos része a találkozónak, hogy helyi, független színházaknak is bemutatkozási lehetőséget biztosítson. A nekik szentelt Extensions elnevezésű off-programban idén az Arte-Factum Társulat, az Auăleu Színház és a Basca Színház egy-egy előadása kapott helyet.

Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 csapatával közösen a fesztivál kurátorai idén három olyan előadást is műsorra tűznek a találkozó ideje alatt, melyek célzottan az LMBTQIA+ közösséget érintő témákat dolgoznak fel. A Fluid Perspectives nevet viselő szekció előadásait a későbbiekben hozzák nyilvánosságra.

Hagyományaihoz híven a TESZT idén is teret ad a társművészetek bemutatkozásának, így a látogatók jazz- és rock koncerteken, interaktív installációs kiállításon, valamint Madách Imre születésének 200. évfordulójának szentelt kiállításon is részt vehetnek majd.

Az összes előadásról és a fesztivál teljes programjáról hamarosan tájékozódhatnak a www.teszt.ro honlapon, 2023. május 1-től pedig a jegyek árusítása is megkezdődik.

Minden előadásra román, magyar és angol nyelvű fordítást biztosítanak a szervezők, az est végén pedig a már megszokott közönségtalálkozókra és szakmai vitákra is sor kerül.

A Csiky Gergely Állami Magyar Színház több előadással is részt vesz a 10. Színházi Olimpián.

 

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!