Moby Dick credit Christophe Raynaudde Lage
Moby Dick credit Christophe Raynaudde Lage

Yngvild Aspeli: „A Moby Dick az emberi lét kérdéseit helyezi előtérbe”

A Színházi Olimpia keretében április 20-án két alkalommal is színpadra kerül a Plexus Polaire Moby Dick című előadása a Győri Nemzeti Színházban. Yngvild Aspeli művészeti vezetővel a színház oldalán jelent meg interjú.

– Honnan jött az ötlet az előadáshoz, mi volt a legfőbb inspiráció?

– Az előadás Herman Melville Moby Dick című novelláján alapszik, továbbá az emberi létet és a természetet körüllengő egzisztenciális témák és kérdések iránti kíváncsiságon, amiket a könyv is megidéz.

– A célközönség ismerete befolyásolja-e a művészi megnyilvánulás kifejezőeszköz rendszerét, mennyiben alkot másként a művész, ha tudja, hogy gyerekeknek alkot?

– Annak érdekében, hogy a lehető legjobban át tudjuk adni a történetünket, elengedhetetlen, hogy jól ismerjük a célközönségünket. Az előadásunk felnőtteknek és 14 éves kor feletti serdülőknek szól.

– Miként zajlik a nézői reakciók vizsgálata, az új generáció szokásai; online jelenlétük miképpen befolyásolja a színház műfaját?

– Az élőszereplős, színházi előadások különlegessége abban rejlik, hogy minden egyes közönséggel való találkozásnál alakul, fejlődik az előadás, ezért is nagyon értékes a közönség reakciója és visszajelzése. Azt hiszem, hogy napjainkban, amikor ennyire hangsúlyos az online jelenlét, még fontosabb, hogy legyenek élőszereplős formátumok is, amikor a közönség és az alkotók együtt, közösen hoznak létre valamit…

Az interjú teljes terjedelmében ide kattintva olvasható. 

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!