Fotó: csokonaiszinhaz.hu

A fesztiválszervezésről folyt szakmai beszélgetés a Csokonai Fórumban

2023. május 12-én a Külföldi jó gyakorlatok a fesztiválszervezés terén című szakmai programnak adott helyet a Csokonai Fórum. A 10. Színházi Olimpia keretében megrendezett eseményen a régió elismert szakemberei osztották meg tapasztalataikat Debrecen kulturális intézményeinek munkatársaival, illetve a Debreceni Egyetem Nevelés- és Művelődéstudományi Intézetének hallgatóival.

Jadwiga Skowron, a rzeszówi Wanda Siemaszkowa Színház igazgatóhelyettese prezentációjában arról beszélt, hogy milyen összművészeti fesztiválokkal várja a lengyel város színháza a régióban élőket. Az előadás második részének középpontjában a debreceni Csokonai Színházzal közösen alapított TranszMissziók nemzetközi vándorfesztivál állt.

A szakmai délelőtt másik előadója Pál D. Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház vezérigazgatója volt, aki elsősorban amellett érvelt, hogy a nemzetközi kapcsolatok bővítése, a nemzetközi színházi szférába való bekapcsolódás indokolja a színházi fesztiválok létrejöttét. Előadásában részletesen bemutatta a színházi fesztiválok tipológiáját a programkínálat, a méret, illetve a finanszírozási háttér tekintetében.

A szakmai program második felében egy kerekasztal-beszélgetés keretében kérdezték vendégeket a fesztiválszervezés kihívásairól, a pandémia okozta nehézségekről, illetve azokról a kulcsfontosságú tényezőkről, amelyek meghatároznak egy színházi fesztivált. A délelőtt két előadója mellett a kerekasztal-beszélgetésen részt vett Cezary Iber színházi rendező, Keresztes Gáspár, a varsói Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet munkatársa, illetve Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója.

(Via csokonaiszinhaz.hu)

 

További cikkek
TWO_Olga Chelpanova, Adrián Szelle (5)
Június közepén a tánc hívei elutazhatnak Győrbe, a Magyar Táncfesztiválra, de kirándulhatnak Kápolnásnyékre is, a Frenák Társulat által szervezett Café de la Dance Fesztiválra. Azért a Budapesten maradóknak is tudunk mit ajánlani, egyenesen Algériából. Turbuly Lilla írása.
Békéscsabai Napsugár Bábszínház. Fotó_ Horcsák András
Átadták a Békéscsabai Napsugár Bábszínház új épületét: a megújult Ursziny-Beliczey-kúriát és a mellette lévő modern épületet a 10. Színházi Olimpia keretében meghívott előadásokkal avatták fel.
Forrás: Vojtina Bábszínház Facebook-oldala
A 10. Színházi Olimpia keretében megrendezett Bábszínházi Világtalálkozó kiemelkedő eseménye, a „Szervusztok, Pajtikák!” fesztivál nyitányaként tartottak gyereknapot Debrecenben.