Fotó: François Passerini

A közös élet szédületéről mesél a Là című előadás

A 10. Színházi Olimpia keretében május 17-én látható Veszprémben a francia Baro d’evel társulat című előadása.

Fekete-fehér cirkusz egy párra és egy pajzsos-varjúra; a formabontó trió akrobatikát és éneket ötvöz egy olyan furcsa környezetben, ahol minden nyomot hagy maga után. A férfi, a nő és a madár ebben a folyamatosan változó térben próbálnak együtt maradni, ám ez csak egy abszolút egyensúlytalanságban lehetséges.

Az életben a legritkább esetben alakulnak a dolgok terv szerint. Sokszor van úgy, hogy mindenki egyszerre akar beszélni, ezért már nem is halljuk meg egymást. Az egy térben való együttélés, ha különbözőek vagyunk, nem is olyan egyszerű…

Burleszk és abszurd, a Baro d’evel a közös élet szédületéről mesél, egy olyan életről, amelyben mindig lehet improvizálni, újragondolni és végső soron bármi történjék is az élet úgyis megy tovább…

A Là egy diptichon első része, egyfajta prológus, amely bevezeti nézőit a Baro d’evel szavak nélküli világába, egy lecsupaszított, nyers világba; ami látszólagos kietlensége ellenére maga az élet.

Camille Decourtye és Blaï Mateu Trias, a francia-katalán duó, a Baro d’evel alapítói. Társulatuk 2001-ben született egy alkotói közösségből. Dramaturgiai munkamódszerük a különböző műfajok és témák egymásra halmozásában rejlik, és a szokványos cirkuszoktól előtérően általában állatokkal dolgoznak, a Lá esetében Gus-szal, a varjúval. Az egyes jeleneteket mozgással, zenével és a tér fogalmának újragondolásával alkotják meg. A produkciók dramaturgiai felépítése nem csupán a forgatókönyvön, hanem jól átgondolt improvizációkon is múlik.

Művészi látásmódjukat a körülöttük zajló mindennapi élet inspirálja. Amit a színpadon tesznek, mind a személyiségükből és az egymással való kapcsolatukból fakad. Olyan költői formákat hoznak létre, amelyekben az identitás, a másság, a bennünket összekötő dolgok, az élet témáit járják körül.

Az állatokkal való közös színpadra lépésen keresztül lehetővé teszik, hogy a művészeket és a nézőket egyaránt megérintse az, ami a pillanatban történik.

A 10. Színházi Olimpiát megelőzően az előadás két alkalommal, május 12-én és 13-án a Trafó műsorán is szerepel.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!