Emma Dante - fotó: Carmine Maringola
Emma Dante - fotó: Carmine Maringola

Emma Dante: „A színháznak hatalmas erő van a birtokában”

A színháznak hatalmas erő van a birtokában: képes arra, hogy segítsen a társadalomnak átgondolni és felülvizsgálni a nagy erkölcsi kérdésekkel kapcsolatos álláspontját – mondta az Origónak Emma Dante, a számos díjjal kitüntetett világhírű olasz rendező, író, színházművész. A Színházi Olimpiára A csalogányok tangója című előadásával érkezik, amelyet május 31-én és június 1-jén láthat a közönség.

(…)

– Hogyan jött A csalogányok tangója című előadásának az ötlete? Mi inspirálta, hogy megalkossa a művet?

– A csalogányok tangója egy néhány évvel ezelőtti projektből született: egy trilógia része volt, aminek a címe: Szemüveg-trilógia. Az előadás az emlékek témáját dolgozza fel. Ez egy eltáncolt amarcord, egy romantikus, szentimentális előadás, ahol nincsenek törések és ütközések. Ez egy madártoll, amely a magasból hullik le, és hang nélkül száll le a földre. Egy egyszerű szerelmi történetet szerettem volna elmesélni, amit a szüleim élete ihletett.

(…)

– Rendkívül sokoldalú művész, aki a művészeti területek és műfajok széles skálájában tevékenykedik. Drámáiban gyakran használ szicíliai dialektust, és lényegében feltalált egy újfajta, a színházhoz igazított nyelvet: nemcsak verbális eszközöket használ, hanem a színészek testét, fizikai kifejezőképességét is igénybe veszi. Ez jellemzi A csalogányok tangója című előadást is?

– Amikor megálmodok egy előadást, sokféle kódot használok: a tánctól a szavakig, az énekléstől a mimikáig. A színészeimmel és színésznőimmel mindig is improvizációkkal dolgoztam, és a zene mindig nagyon fontos volt egy projekt megszületésében.

A csalogányok tangója című előadásban például nagyon kevés a szó, viszont sok a zene. A címet egy hatvanas évekbeli Nilla Pizzi-dal ihlette: Il tango delle capinere – A csalogányok tangója. Ebben a címben benne van a tánc, a tangó és a csalogány: ez a szerelmet és csábítást szimbolizáló madár.

– Műveit áthatja a zene, a palettája pedig rendkívül változatos: klasszikus, folk, pop, rock stb. Mi a zene szerepe az alkotói folyamatában?

– A zene mindig nagyon fontos szerepet játszik…

Az interjú teljes terjedelmében ide kattintva olvasható.

További cikkek
NM_ajanlo_XI_3
Miért aktuális ma Gogol Revizorja? Miért nézzünk Molnár Ferenc-darabot? Mitől élvezetes a mese műfaja? Megjelent a Nemzeti Magazin legfrissebb száma.
Berecz András – fotó: Eöri Szabó Zsolt
A Színházi Olimpia keretében megrendezett Nemzetközi Történetmesélő Fesztivál házigazdáját arról is kérdeztük, megférhet-e hat dudás egy csárdában.
Ifjú barbárok - jelenet - fotó: Eöri Szabó Zsolt
Négy alkalommal is láthatjuk az Ifjú barbárok című előadást a Nemzeti Színházban november 28. és december 1. között.