Ezek az egyetemek vesznek részt a nemzetközi Madách Projektben

A Madách Projekt 2023 az év egyik legfontosabb nemzetközi felsőoktatási kulturális eseménye, mely alkalommal egy közös nagyprodukció keretében, négy kontinens tizenegy országának színművész szakos hallgatói bemutatják Madách Imre legismertebb alkotását, Az ember tragédiáját. A produkció a Színházi Olimpia programjának részeként valósul meg. 

Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából egyedülálló nemzetközi színházi produkció valósul meg a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A Madách Projekt 2023 a Színházi Olimpia egyik kiemelt programja, amely során tizenegy ország színművészeti egyetemeiről érkeznek hallgatók Budapestre, hogy saját feldolgozásukban bemutassák Madách Imre Az ember tragédiája című drámájának valamely színét. A Vidnyánszky Attila által életre hívott projektben a dráma tizenöt színét egy-egy ország színművészet szakos hallgatói adják majd elő saját anyanyelvükön, saját rendezésben, az általuk megálmodott díszletben.

A dráma tizenöt színe közül három – a második (A paradicsom), a harmadik és a tizenötödik szín (Pálmafás vidék) – Magyarországon marad, ezeket a Színház- és Filmművészeti Egyetem, illetve a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem (MATE) kaposvári színművész hallgatói adják elő.

A Menny színt a lengyel Warszawska Szkola Filmowa, Egyiptomot az egyiptomi Academy of Arts, Athént a görög Drama School of the Athens Conservatoire, Rómát az olaszországi Centro Teatro Attivo, Konstantinápolyt a törökországi Istanbul Aydin University, Drama and Acting, a két Prága, valamint a Kietlen havas táj színt a romániai National University of Theatre and Film “Il Caragiale” egyetem, Párizst a franciaországi EICAR The International Film and Television School, Londont a brit The Liverpool Institute for Performing Arts, a Falansztert a georgiai Shota Rustaveli Theatre and Film State University of Georgia, az Űr színét a kanadai York University hallgatói viszik színpadra. A csoportok június elején érkeznek az országba, és az Eiffel Műhelyházban elkezdődnek a próbák.

A június 10-i hétvégén a nyitott Madách Szimpózium keretében az Eiffel műhelyházban valamennyi résztvevő ország külön-külön bemutatja a rá vonatkozó színt, mely a hazai érdeklődők számára a kivételes színházi élmény mellett a közös gondolkodás, a műről zajló nyitott párbeszédbe való bekapcsolódás lehetőségét is kínálja. Az egyetemek által létrehozott produkciókat követően Vidnyánszky Attila egy műhely keretében egységes előadássá rendezi a diákok által kidolgozott színeket. A több mint kétszáz résztvevő közös munkájának gyümölcseként összeállt produkció bemutatója június 23-án lesz a Hajógyári-szigeten. 

A projekt egy páratlan kulturális misszió, hiszen négy kontinens fiatal egyetemistái a magyar irodalom egyik remekművével, Madách emberiségkölteményével foglalkoznak hónapokon át, hogy saját színházi gondolkodásmódjuk szerint, saját kultúrájuk szűrőjén át mutassák be azt a magyarországi közönség előtt, gazdagítva egyben a Madách-mű nemzetközi recepciótörténetét is.  

“A találkozás és a közös munka mind a hazai, mind a külföldi hallgatók számára életre szóló élményt jelent majd, a közönség pedig mindamellett, hogy az eddigieknél egy összetettebb perspektívából szemlélheti a művet, betekintést nyerhet a nemzetközi színházi felsőoktatás jelenébe is.” – Rátóti Zoltán

A Madách Projekt 2023 a Színház- és Filmművészeti Egyetem mindenkori működésének egyik legnagyobb szabású produkciója, mely az egyetem nemzetközi nyitását, a kapcsolatok és a szakmai lehetőségek folyamatos bővülését egyaránt jelzi. 

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!