Folytatódnak a bábos programok Kecskeméten

Május 27-29-én, három napon keresztül, délelőttől estig, egymást érik a kihagyhatatlan programok a Szabadság téren, a Cirókás Gyereknapon. Az izgalmas bábelőadások mellett gólyalábas utcaszínház, óriásbábos felvonulás, koncert, cirkuszi előadás, ügyességi játékok kínálnak felhőtlen kikapcsolódást a gyerekeknek és szüleiknek.

Kiszely Ágnes igazgató a bábszínház sajtótájékoztatóján elmondta, a 10. Színházi Olimpia támogatásával különleges játékok, látványos és szórakoztató produkciók érkeznek Kecskemétre.

A háromnapos programkavalkádban nem csak hazai előadókkal találkozhat a közönség. Tradicionális vendégelőadások, ámulatba ejtő utcaszínházi produkciók és nem mindennapi játékok érkeznek Olaszországból, Portugáliából, Spanyolországból, Svájcból és Csehországból is.

A Pazar programsorozat a 10. Színházi Olimpia harmadik eseménye a Ciróka Bábszínház szervezésében. A „Szervusztok, Pajtikák!” összefoglaló néven futó eseménysorozat a Gyereknapot követően további három hétvégén, – június 3-án és 4-én, 16-án, 23-án és a Múzeumok éjszakáján, június 24-én- folytatódik majd, ugyancsak nemzetközi programokkal.

A fesztivál célja a bábművészet oldaláról a fejlődés, a találkozás, és a kapcsolatépítés, míg a nagyközönségnek a műfaj sokszínűségét, a minden korosztályhoz szólni tudó, értéket teremtő, minőségi előadóművészeti kategóriát kívánja bemutatni.

A részletes programokról a bábszínház weboldalán ide kattintva tájékozódhatnak az érdeklődők.

Kuthy Ágnes művészeti vezető a sajtótájékoztatón elmondta, a Ciróka bábszínház a következő évadban is színes kínálattal várja majd nézőit. Az óvodások és az iskolások ezúttal is 3, illetve 4 előadásos bérletet választhatnak.

Az ovisok repertoárján szerepel egy humorban bővelkedő kortárs mese, Találtunk egy kalapot címmel; közkívánatra visszatér a 2019-ben nagy sikert aratott Babaróka, valamint az ugyancsak népszerű RÖF – kurtafarkú kurta mesék c. produkció. Negyedikként pedig az adventi időszak nagy kedvence, a Mikuláskuckó kerülhet a bérletbe.

Az iskolások számára három olyan produkciót kínálnak, amelyek iskolai feldolgozására is lehetőséget biztosít a színház, az előadásokhoz készülő foglalkoztató kiadvány segítségével. A Családfa mesék előadásban a művészet eszközeivel, a népmeséket segítségül hívva tesznek kísérletet a családi összetartozás fontosságának megfogalmazására.

A mindentlátó királylány, Gimesi Dóra meseadaptációja, olyan problémákra, konfliktusokra reflektál az iskolások nyelvén, melyek helytől, korszaktól függetlenül érinthetnek felnőttet, gyereket egyaránt.

A jól ismert A só c. népmese színpadi változata pedig olyan fontos emberi tulajdonságokat vesz górcső alá, mint a szeretet, a hűség a kitartás. A negyedikként választható előadás itt is a Mikuláskuckó.

A tervek szerint a Ciróka felnőtteknek szóló kínálata is új produkcióval bővül majd.

Az évad végén pedig ismét Kecskemét lesz a bábosok fővárosa. 2024 júniusában 16. alkalommal kerül megrendezésre a hazai bábszínházak egyik legfontosabb szakmai eseménye, a Magyarországi Bábszínházak Találkozója.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!