Hat bemutatót tervez a következő évadban a Weöres Sándor Színház

A következő évad valamennyi bemutatóját a társulat színészei játsszák, vendégművészeket ebben az évadban nem kérnek fel. A jegyárakat és bérletárakat nem emelik, és továbbra kedvezményesen kínálják a diákbérleteket. A teátrum több előadást is befogad a 10. Színházi Olimpián.

Hat bemutatót tervez a 2023-2034-es évadban a Weöres Sándor Színház, kettővel kevesebbet, mint a megelőző évben és a társulat létszámát is kettővel csökkentik – közölte sajtótájékoztatón kedden Szabó Tibor, a teátrum igazgatója. Az intézmény nehéz anyagi helyzetben van, ezért kellett a bemutatók számát csökkenteni, kevesebb bemutatóhoz pedig kevesebb színész kell – indokolta az igazgató a kényszerűségből született döntést.

Három évvel ezelőtt világjárvány forgatta fel a világot, majd jött a háború, az energiaválság, egy olyan időszak, amelyben egy ország közössége számára a gazdasági stabilitás fontosabb, mint a szellemi érték, és ez a színházi alkotók munkáját is megnehezíti – jegyezte meg a direktor. Hozzáfűzte: a következő évadban a hagyományokat folytatva, de a megújulás jegyében három zenés darab és három prózai mű színpadra állítását tervezik.

Szeptember 29-én mutatják be az Óz, a csodák csodája című musicalt Halasi Dániel rendezésében. Október 13-án Légrádi Gergely Én is, te is című színművét állítják színpadra, december 8-án pedig a Hegedűs a háztetőn című musicalt láthatja a közönség Horváth Csaba rendezésében. Jövő év február 23-án Pintér Béla Gyévuska című zenés drámáját mutatják be Nagy Péter István rendezésében, április 19-én Hadar Galron Mikve című színművét adják elő Widder Kristóf rendezésében, május 24-én pedig Andrzej Saramonowicz Tesztoszteron című vígjátéka zárja a bérletes bemutatók sorát Szikszai Rémusz rendezésében.

Idén sem marad el Szombathelyen a Karneválszínház, augusztus 17-én Fábián Péter Asszonyok parlamentje című helytörténeti krimijét láthatja a karneváli közönség a szerző rendezésében.
Szabó Tibor a sajtótájékoztatón kiemelte: a következő évad valamennyi bemutatandó darabját a társulat színészei játsszák, vendégművészeket ebben az évadban nem kérnek fel. A sajtótájékoztatón elhangzott: a jegyárakat és bérletárakat nem emelik, és továbbra kedvezményesen kínálják a diákbérleteket.

Horváth Soma (Éljen Szombathely!) a vasi vármegyeszékhely kultúráért is felelős alpolgármestere a sajtótájékoztatón elmondta: a város büszke Weöres Sándor Színházra, amelynek társulata magas színvonalú, értékes művészi munkát végez.

A sajtótájékoztatót követően a színház aulájában Weöres 110 címmel kiállítás nyílt a június 22-24. között zajló Határvonalak Színházi Fesztivál előrendezvényeként, a tárlattal a névadó születése előtt tisztelegnek.

A székesfehérvári Vörösmarty Színház június 8-án és 10-én csatlakozik a egy-egy előadással a 10. Színházi Olimpiához.

(Via MTI)

További cikkek
33520w
Fazekas Mihály klasszikus magyar meséjét Váradi Szabolcs dolgozta át és Némedi Árpád rendezte. A zenés mesejátékot május 17-én mutatták be Weöres Sándor Színházban és a Lázár Ervin program keretében Vas megyei általános iskolásoknak játsszák.
ket korea figura
Joël Pommerat: A két Korea újraegyesítése című kortárs francia darabját mutatta be a Figura Stúdió Színház. A gyergyószentmiklósi társulat a Boldogtalanok című előadást hozza el a 10. Színházi Olimpiára.
szj
A június 22. és 24. között rendezett fesztiválon határon túli színházak produkciói, a Színház- és Filmművészeti Egyetem másodéveseinek előadása, könyvbemutató és kiállítás is várja az érdeklődőket. Az ünneplő művészt a Nemzeti Színház kérdezte.