Fotó: Ovidiu Matiu

„Ilyet a világon sem nagyon látni” – A megesett hercegnő története az Olimpián

Május 18-án és 19-én mutatta be a 10. Színházi Olimpia keretében A megesett hercegnő története című darabot a Nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színház: a japán és az európai színjátszás hagyományait ötvöző előadásról az Index közölt kritikát.

Sok különleges produkciót láthattunk már a Nemzeti Színház által szervezett MITEM-en, jöttek társulatok Kínától Mexikóig, és mindig nagy fokú nyitottságot igényel, ha más színházi nyelvet kell megérteni, befogadni, mint amiben felnőttünk. De mind közül talán a legérdekesebb Silviu Purcarete A megesett hercegnő története című rendezése” – kezdi sorait az Index újságírója.

A román társulat előadása a fehérre festett arcú vagy testű színészekkel – a kecses női szerepeket magas, csontos, izmos férfiak, a férfi szerepeket alacsony, teltebb nők játsszák furcsa jelmezekben – igen zavarba ejtő volt, azonban aki látta,

egy életre szóló élménnyel lett gazdagabb, mert ilyet nemhogy Magyarországon, de a világon sem nagyon látni.

A történetnél azonban jóval erősebb volt az a hatás és hangulat, ami a tragédia, a komédia, a költészet és a zene különleges ötvözetéből született. A kritikus megfogalmazása szerint sokszor kellene újra nézni a darabot, hogy észrevegyük azt a rengeteg apró geget, ami az előadást kíséri, de így mindenki azt viszi haza, ami benne a leginkább megragadt.

„Emellett a darab humorát, a kiszólásokat is sokáig lehetne elemezni: a színészek gyakran kommunikálnak akár csak egy tekintettel vagy mozdulattal a hangeffekteket szolgáltató szekcióval, és néha szólnak még a közönséghez is” – olvashatjuk cikkben.

A beszámoló teljes terjedelmében ide kattintva olvasható.

További cikkek
33520w
Fazekas Mihály klasszikus magyar meséjét Váradi Szabolcs dolgozta át és Némedi Árpád rendezte. A zenés mesejátékot május 17-én mutatták be Weöres Sándor Színházban és a Lázár Ervin program keretében Vas megyei általános iskolásoknak játsszák.
ket korea figura
Joël Pommerat: A két Korea újraegyesítése című kortárs francia darabját mutatta be a Figura Stúdió Színház. A gyergyószentmiklósi társulat a Boldogtalanok című előadást hozza el a 10. Színházi Olimpiára.
szj
A június 22. és 24. között rendezett fesztiválon határon túli színházak produkciói, a Színház- és Filmművészeti Egyetem másodéveseinek előadása, könyvbemutató és kiállítás is várja az érdeklődőket. Az ünneplő művészt a Nemzeti Színház kérdezte.