Fotó: Ovidiu Matiu

„Ilyet a világon sem nagyon látni” – A megesett hercegnő története az Olimpián

Május 18-án és 19-én mutatta be a 10. Színházi Olimpia keretében A megesett hercegnő története című darabot a Nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színház: a japán és az európai színjátszás hagyományait ötvöző előadásról az Index közölt kritikát.

Sok különleges produkciót láthattunk már a Nemzeti Színház által szervezett MITEM-en, jöttek társulatok Kínától Mexikóig, és mindig nagy fokú nyitottságot igényel, ha más színházi nyelvet kell megérteni, befogadni, mint amiben felnőttünk. De mind közül talán a legérdekesebb Silviu Purcarete A megesett hercegnő története című rendezése” – kezdi sorait az Index újságírója.

A román társulat előadása a fehérre festett arcú vagy testű színészekkel – a kecses női szerepeket magas, csontos, izmos férfiak, a férfi szerepeket alacsony, teltebb nők játsszák furcsa jelmezekben – igen zavarba ejtő volt, azonban aki látta,

egy életre szóló élménnyel lett gazdagabb, mert ilyet nemhogy Magyarországon, de a világon sem nagyon látni.

A történetnél azonban jóval erősebb volt az a hatás és hangulat, ami a tragédia, a komédia, a költészet és a zene különleges ötvözetéből született. A kritikus megfogalmazása szerint sokszor kellene újra nézni a darabot, hogy észrevegyük azt a rengeteg apró geget, ami az előadást kíséri, de így mindenki azt viszi haza, ami benne a leginkább megragadt.

„Emellett a darab humorát, a kiszólásokat is sokáig lehetne elemezni: a színészek gyakran kommunikálnak akár csak egy tekintettel vagy mozdulattal a hangeffekteket szolgáltató szekcióval, és néha szólnak még a közönséghez is” – olvashatjuk cikkben.

A beszámoló teljes terjedelmében ide kattintva olvasható.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!