Fotó: Ovidiu Matiu

„Ilyet a világon sem nagyon látni” – A megesett hercegnő története az Olimpián

Május 18-án és 19-én mutatta be a 10. Színházi Olimpia keretében A megesett hercegnő története című darabot a Nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színház: a japán és az európai színjátszás hagyományait ötvöző előadásról az Index közölt kritikát.

Sok különleges produkciót láthattunk már a Nemzeti Színház által szervezett MITEM-en, jöttek társulatok Kínától Mexikóig, és mindig nagy fokú nyitottságot igényel, ha más színházi nyelvet kell megérteni, befogadni, mint amiben felnőttünk. De mind közül talán a legérdekesebb Silviu Purcarete A megesett hercegnő története című rendezése” – kezdi sorait az Index újságírója.

A román társulat előadása a fehérre festett arcú vagy testű színészekkel – a kecses női szerepeket magas, csontos, izmos férfiak, a férfi szerepeket alacsony, teltebb nők játsszák furcsa jelmezekben – igen zavarba ejtő volt, azonban aki látta,

egy életre szóló élménnyel lett gazdagabb, mert ilyet nemhogy Magyarországon, de a világon sem nagyon látni.

A történetnél azonban jóval erősebb volt az a hatás és hangulat, ami a tragédia, a komédia, a költészet és a zene különleges ötvözetéből született. A kritikus megfogalmazása szerint sokszor kellene újra nézni a darabot, hogy észrevegyük azt a rengeteg apró geget, ami az előadást kíséri, de így mindenki azt viszi haza, ami benne a leginkább megragadt.

„Emellett a darab humorát, a kiszólásokat is sokáig lehetne elemezni: a színészek gyakran kommunikálnak akár csak egy tekintettel vagy mozdulattal a hangeffekteket szolgáltató szekcióval, és néha szólnak még a közönséghez is” – olvashatjuk cikkben.

A beszámoló teljes terjedelmében ide kattintva olvasható.

További cikkek
Vidnyanszky
A Magyar Teátrumi Társaság tisztújító közgyűlést tartott az Eiffel Műhelyházban november 27-én, ahol a résztvevők újraválasztották az eddigi elnököt.
Jan_Fabre_Az_Olumposz_tetejen_900x599
A 11. Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozót 2024. április 5 – 27.  között rendezi meg a Nemzeti Színház.
Makovecz kultúrtemplom, Csenger (forrás: makovecz.hu)
A Magyar Művészeti Akadémia alapító elnöke, Makovecz Imre építész alkotását, az egykori Adventista Imaház újjászületését ünnepelték Csengeren.