Päär Piret (Észtország) - fotó: Karinthy Színház

Indul a Történetmesélő Fesztivál a Karinthy Színházban

A Karinthy Színházban egyedülálló nemzetközi Történetmesélő Fesztivált rendeznek a 10. Színházi Olimpia keretein belül 2023. május 12-14. között. Skót, észt és görög történeteket hallhat a közönség tolmács segítségével.

Az eseményre három különböző ország történetmondói hozzák el hazájuk sajátos és megismételhetetlen kultúráját,a meséiken keresztül. Skót, észt és görög történeteket hallhat a közönség tolmács segítségével. A Magyarországon első ízben megrendezett Történetmesélő Fesztivál szakmai vezetője a Kossuth-díjas ének- és mesemondó, Berecz András. Az előadások hossza kb. 60-70 perc.

„Mi azt szeretnénk, ha a fesztiválon kicsit beleláthatnánk az észt, a perzsa, a görög nép lelkébe, inspirálódhatnánk a meséikből, megpillanthatnánk azokat a világképeket, amiket ezek a mesék kirajzolnak. Éppen ezért mindenki a saját nyelvén, a saját nyelvének dallamán és ritmusán keresztül szól majd hozzánk, hogy tisztán hallhassuk ki belőlük az egyedi harmóniát. Felkészült szinkrontolmácsokat hívtunk, de természetesen szükség lesz a közönség türelmére is, hiszen így kétszer hangzik el ugyanaz a szöveg. Fontos, hogy az anyanyelvükön meséljenek az előadók. A mese, a néplélek lényegének megértéséhez szükség van olyan leírhatatlan apróságokra, finom kifejezőeszközökre, mint az anyanyelv muzsikája, a beszéd dallama, ritmusa, a szavakhoz, mondatokhoz igazodó mozdulatok, gesztusok” – fejtette ki Berecz András.

A fesztivál programja itt található.

(Via Magyar Nemzet, karinthyszinhaz.hu)

 

 

 

 

 

 

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!