Päär Piret (Észtország) - fotó: Karinthy Színház

Indul a Történetmesélő Fesztivál a Karinthy Színházban

A Karinthy Színházban egyedülálló nemzetközi Történetmesélő Fesztivált rendeznek a 10. Színházi Olimpia keretein belül 2023. május 12-14. között. Skót, észt és görög történeteket hallhat a közönség tolmács segítségével.

Az eseményre három különböző ország történetmondói hozzák el hazájuk sajátos és megismételhetetlen kultúráját,a meséiken keresztül. Skót, észt és görög történeteket hallhat a közönség tolmács segítségével. A Magyarországon első ízben megrendezett Történetmesélő Fesztivál szakmai vezetője a Kossuth-díjas ének- és mesemondó, Berecz András. Az előadások hossza kb. 60-70 perc.

„Mi azt szeretnénk, ha a fesztiválon kicsit beleláthatnánk az észt, a perzsa, a görög nép lelkébe, inspirálódhatnánk a meséikből, megpillanthatnánk azokat a világképeket, amiket ezek a mesék kirajzolnak. Éppen ezért mindenki a saját nyelvén, a saját nyelvének dallamán és ritmusán keresztül szól majd hozzánk, hogy tisztán hallhassuk ki belőlük az egyedi harmóniát. Felkészült szinkrontolmácsokat hívtunk, de természetesen szükség lesz a közönség türelmére is, hiszen így kétszer hangzik el ugyanaz a szöveg. Fontos, hogy az anyanyelvükön meséljenek az előadók. A mese, a néplélek lényegének megértéséhez szükség van olyan leírhatatlan apróságokra, finom kifejezőeszközökre, mint az anyanyelv muzsikája, a beszéd dallama, ritmusa, a szavakhoz, mondatokhoz igazodó mozdulatok, gesztusok” – fejtette ki Berecz András.

A fesztivál programja itt található.

(Via Magyar Nemzet, karinthyszinhaz.hu)

 

 

 

 

 

 

További cikkek
Berecz András – fotó: Eöri Szabó Zsolt
A Színházi Olimpia keretében megrendezett Nemzetközi Történetmesélő Fesztivál házigazdáját arról is kérdeztük, megférhet-e hat dudás egy csárdában.
Ifjú barbárok - jelenet - fotó: Eöri Szabó Zsolt
Négy alkalommal is láthatjuk az Ifjú barbárok című előadást a Nemzeti Színházban november 28. és december 1. között.
A kaposvári Csiky Gergely Színház - fotó: Varga György / MTI
A hazai színházi élet egyik kiemelkedő eseménye, az Országos Színházi Találkozó 2024. június 10. és június 16. között Kaposváron kerül megrendezésre.