Kihirdették a győri XVIII. Magyar Táncfesztivál programját

A Fitos Dezső Társulat Ta Ven Baxtale! – Legyetek szerencsések! című cigánytánc részletével indult a Győri Nemzeti Színházban az idén öt napos XVIII. Magyar Táncfesztivál programját bemutató sajtótájékoztató. 

“Ez kis ízelítő volt, abból a színes és vibráló XVIII. Magyar Táncfesztiválból, amivel készülünk június 12-16. között – kezdte köszöntőjét Velekei László, a Győri Balett igazgatója.

“Ismét a tánc fővárosává válik egy hétre Győr. Estéről estére mutatkoznak be hazai és nemzetközi társulatok, együttesek különböző stílusban egy kis varázslatot hozva magukkal. Idén a fő fókusz a győri kötődésen volt, ami mellett nemzetközi előadások is helyet kaptak a 10. Színházi Olimpiához csatlakozva” – emelte ki Velekei László.

Dr. Dézsi Csaba András polgármester beszédében kiemelte, hogy továbbra is fontos számukra a kultúra fenntartható fenntartása. “Színes tánckultúra él városunkban, amit idén nemzetközi szintre emeltek a szervezők. Hiszen a Magyar Táncfesztivál több mint a Győri Balett” – tette hozzá a polgármester, aki azzal zárta beszédét, hogy továbbra is figyeljünk egymásra, hogy mozgásban tudjunk maradni.

Kiss János fesztiváligazgató ismertette az ötnapos táncfesztivál programjait. “Ez az egy hét, minden évben a táncművészek családjának ünnepe. Sokszínű a magyar táncélet és Magyar Táncfesztivál, amihez nagy örömünkre a 10. Színházi Olimpia keretében olyan nemzetközi együtteseket is meghívattunk, mint a Szlovák Nemzeti Balett” – emelte ki Kiss János, majd átadta a szót az együttes igazgatójának. Nina Poláková elmondta, hálásak a meghívásért és bízik benne, hogy helye van a világnak ilyen és ehhez hasonló együttműködéseknek.

“Szeretnénk felfrissíteni és hosszútávon megtartani a régre nyúló kapcsolatunkat a Győri Balettel. Öröm és megtiszteltetés, hogy mi nyithatjuk meg a XVIII. Magyar Táncfesztivált június 12-én a nagyszínpadon, ahol négy rövid részből álló estet mutatunk be a győri közönségnek” – fejtette ki Nina Poláková. A négy külön kis darabrészletet különböző koreográfusok, különböző világvárosból álmodták meg. Nem csak az előadások stílusa más, de történetüket is különböző módon dolgozták fel az alkotók. Így minden tánckedvelő megtalálja a saját stílusát.

Kiss János kiemelte, hogy a Szlovák Nemzeti Balett mellett látogatást tesz Győrben a Koreából érkező Mutdance, akik 14 női táncosból álló együttes. 

“A táncot szerető közönségnek olyan csemegékkel is készülünk esténként mint: latin hangulatú társastánc, salsa, kubai ritmusok, illetve érkezik az argentin tangó világbajnok, Budai László is. A Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola növendékeinek vizsgaelőadását is láthatják, Kulcsár Noémi Tellabor elhozza nekünk a Balatont, így lubickolhatunk is a táncban a kortáselőadás alatt” – sorolta a fesztiváligazgató.

Csepi Alexandra a Győri Balett dramaturgja ismertette, hogy a balettegyüttes egy új gyermekelőadása debütál a XVIII. Magyar Táncfesztiválon, a Maszkabál 2., amit szintél Gryllus Vilmos zenéjére álmodtak meg. “Néhány éve indítottuk el a legkisebbeknek szóló Tánci Tánci programunkat, ami akkora érdeklődésnek örvend, hogy tavaly óta kéthetente matinéelőadásokat tartunk gyermekjóga és minibalett órákkal karöltve. A Maszkabál első részét is annyian szerették, hogy nem hagyhattuk ki a folytatást.

Két nap alatt elfogyott az összes jegy az új bemutatóra, de ne bánkódjon senki, hiszen újabb időpontokat tűzünk ki a Maszkabál 2-re” – nyugtat meg minden érdeklődőt Csepi Alexandra. Kiss János hozzátette, hogy a fesztiválra egy kortárs esttel is készülnek a Győri Balett művészei: Az egy lépéssel közelebb esten láthatják a Műanyag szimfónia és a Tales of life darabokat.

A fesztivál zárónapján a táncházaké és a hagyományőrző muzsikáé lesz a főszerep. Fellép a Fitos Dezső társulat azzal az előadásukkal amiből ízelítőt adtak a sajtótájékoztatón. “A Magyar Táncfesztiválon nevelkedtem, hiába nem élek már a városban, nekem mindig is Győr marad a tánc városa és az együttessel ide haza járunk” – emelte ki Kocsis Enikő. “Örülünk, hogy végre Győrbe is elhozhatjuk a Ta Ven Baxtale! – Legyetek szerencsések! táncszínházi előadásunkat, ami egyfajta fúzió a cirkusz és a zenészek világával. A produkciónkban a cigánymesterségeket mutatjuk be a tánc nyelvén” – fogalmazott Kocsis Enikő.

Az öt napos Magyar Táncfesztivált a moldvai és a szezonzáró táncházzal zárják a Rómer-házban. “Nem csak a néptánc lépéseit lehet elsajátítani este, játszóház, kiállítás, kézműves bemutató és folklór előadással is készülünk” – sorolta Kakuk János a néptáncmozgalom jeles képviselője és a Kisalföld Kulturális Egyesület elnöke.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!