Fotó: petofiszinhaz.hu

Meghirdette a Boldogság évadát a Veszprémi Petőfi Színház

Bejelentették a 2023/24-es évad műsortervét a veszprémi teátrumban. A Boldogság évadnak keresztelt színházi évben megjelenik az olasz virtus, a humor, a hungarikum-műfaj, az operett, a magyar és kortárs irodalom, monodráma, készülnek egy ősbemutatóval, de műsorra kerülnek szemléletformáló előadások, verses estek is. A Mézga család története folytatódik, míg új gyermek- és ifjúsági bemutatóként Vuk, a fürge róka érkezik a közönséghez.

„Annyi rossz és szomorú dolog van most körülöttünk, annyi nehézséget sodort elénk az élet az elmúlt időszakban, hogy szeretnénk, ha a nézők eljönnek hozzánk, akkor megtalálják a harmóniát, reményt, jó kedvet, amely viszi őket előre. Meg szeretnénk mutatni, azt, amiben nagyon hiszünk, és ami az elmúlt években még kiemeltebbé vált az életünkben, hogy együtt, szeretetben, tiszteletben, boldogságban, összekarolva könnyebb tovább és előre menni! Ezt tűztük ki célul új évadunkkal!” – nyitotta meg a sajtótájékoztatót Oberfrank Pál igazgató.

„Évadunk összes előadásában benne van a boldogság és a boldogság keresésének az útja. Minden előadásban fellelhető lesz a remény a jobbra, a boldogabbra, ezért gondoltam az évadot boldogság címszóval illetni. Változatos és gazdag kínálattal várjuk ismét közönségünket, és ahogy mindig, most is igyekszünk újat, mindenki számára fontos és hasznos dolgot mutatni, átadni” – ismertette Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes-kreatív menedzser. „Hallgatva a kínálatot, csak az a gondolat erősödött bennem, hogy milyen büszke lehet Veszprém város és lakossága, hogy ez a Társulat van nekünk, és hogy ilyen magas színvonalon szolgálják ki a közönséget. Köszönettel tartozunk nekik, hogy nem csak színházként működnek, hanem az emberek jólétéért is tesznek. Minden mozdulatukkal építenek, gyógyítanak, reményt adnak, és szórakoztatnak! Minőség, érték, a társadalom minden rétegének megszólítása, ez jellemzi a 2023/24-es évadot is!” – mondta el Ovádi Péter országgyűlési képviselő.

Az igazi olasz virtust felvonultató, a pozitív életérzést sugárzó Vajda Katalin: ANCONAI SZERELMESEK című zenés komédiájával nyitják meg az évadot. Az előadás, amely Forgács Péter rendezésében kerül színpadra, olyan slágereket vonultat fel, amelyek a legnagyobb előadókat is megihlették már. Második nagyszínházi bemutatóként Balázs Péter rendezésében látható Hunyadi Sándor – Nóti Károly: A HÁROM SÁRKÁNY című vígjáték. A kedves színházi történet három nővérről szól, akiknek gondoksága alá kerül egyik rokonuk, amiből aztán egy bravúros, humorral teli előadás bontakozik ki.

Idén először készülnek a Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztiválra saját bemutatóval. 2023-ban ünnepelné 100. születésnapját az operett koronázatlan királya, Rátonyi Róbert. A fontos esemény előtt azzal az előadás színpadra állításával tisztelegnek, amelyben élete egyik legmeghatározóbb szerepét alakította. Leo Stein – Jenbach Béla – Kálmán Imre – Békeffi István – Kellér Dezső – Gábor Andor: CSÁRDÁSKIRÁLYNŐ című nagyoperettjének előbemutatóját a VI. Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztivál második napján, június 16-án tartják Mészáros Árpád Zsolt rendezésében.

A negyedik bemutató, Bereményi Géza: ELDORÁDÓ című műve egy piaci játék történelmi korokon át az életről, Funtek Frigyes rendezésében. Utolsó nagyszínházi előadásként Anat Gov: HAPPY ENDING című zenés darabja kerül színre. Az előadás az életet átszövő rettegett korról, a vele járó kihívásokról, sorsdöntő kérdésekről szól. Főszereplője egy ünnepelt színésznő, akit kihívás elé állít az élet.

A Latinovits-Bujtor Játékszínben elsőként a VI. Lélektől-lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiváljának ősbemutatója, Topolcsányi Laura: A HATODIK SZÉK című előadás várja közönségét. Második kamara bemutatóként Módri Györgyi és Kőrösi Csaba várja a nézőket „MI SZÉP A MI FÖLADATUNK” című verses színházi esttel. A bérletsorozat egyik előadásaként érkezik Klem Viktor Patrick Süskind: A NAGYBŐGŐ című monodrámájával, amely már több alkalommal is teltházzal szerepelt a veszprémi színpadon. Bálint András is visszatér egy önálló esttel, SZERB ANTAL SZÁZ VERSE címmel. Ötödik játékszíni bemutatóként Bertolt Brecht: A KAUKÁZUSI KRÉTAKÖR drámai példázata a jóságról repíti el a nézőket a régmúlt nagy alakjainak írásaiba. Az előadás a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházzal koprodukcióban, Harsányi Zsolt rendezésében kerül színpadra.

A Veszprémi Petőfi Színház színpadára érkezik a mindenki által ismert kis fürge róka, VUK, de – a nagy érdeklődésre való tekintettel – új történettel folytatódnak A MÉZGA CSALÁD kalandjai is. A BONBON MATINÉ is visszatér közönségéhez, hogy játékos, interaktív előadásaikkal kalauzolják el a gyermekeket, és az ifjúságot a komoly zene világába. Ismét műsorra tűzik Bródy Sándor: A TANÍTÓNŐ című előadást, amely sajnos a vírushelyzet miatt az ifjúsági bérletben korlátozottan került műsorba. Szintén az ifjúsághoz érkezik Örkény István: TÓTÉK című tragikomédiája a Komáromi Jókai Színház előadásában.

2024-ben, hetedik alkalommal kerülnek megrendezésre Veszprém város két kiemelt rendezvényei, április közepén a VII. Lélektől-lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja, június közepén pedig a VII. Veszprémi Rátonyi Róbet Operettfesztivál is. Folytatódik a Petőfi Szalon, amely új, színházi, a nézők számára láthatatlan szakmák bemutatásával készül, ahogy következő osztályával elindul szeptemberben a PetőfIfiAkadémia is. Természetesen a PETŐFI200 évben elindított Minden napra egy Petőfi vers is várja a szavalni vágyókat egészen 2023. december 31-ig! Jelentkezni a [email protected] e-mail címen tudnak.

Veszprém városa több programnak is helyet ad a 10. Színházi Olimpián.

(Via petofiszinhaz.hu)

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!