Vidnyánszky Attila - fotó: Eöri Szabó Zsolt
Vidnyánszky Attila - fotó: Eöri Szabó Zsolt

Öt új taggal bővült a Magyar Teátrumi Társaság

Május 22-én Budafokon tartotta tavaszi közgyűlését a Magyar Teátrumi Társaság, a legnagyobb hazai színházi érdekképviseleti szervezet, amelyen a szakmai kérdések megvitatása mellett új tagok felvételéről is döntöttek.

A Magyar Népmese Színház látta vendégül a Magyar Teátrumi Társaság tavaszi közgyűlését Budafokon, amelyen részt vett Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár és Szentmártoni János helyettes államtitkár is.

Miután Závogyán Magdolna tájékoztatást adott a kulturális kormányzat előadó-művészetet érintő aktuális tevékenységeiről és terveiről, a közgyűlés elfogadta öt új tag felvételi kérelmét, így a 2008-ban 12 taggal alakult érdekképviseleti szervezet tizenöt esztendő alatt már hétszeresénél is többre emelte taglétszámát.

Az MTT szakmai szervezeteket összefogó tagozatába a Híd Kulturális Alapítvány, a nemzeti intézmények tagozatába a Szegedi Nemzeti Színház, a határon túli színházak tagozatába az Aradi Kamaraszínház került be, míg a vidéki színházak tagozatába a Bóbita Bábszínház és a Kabóca Bábszínház nyert felvételt.

A közgyűlésen a Társaság tagsága elfogadta a 2022-es beszámoló dokumentumokat és megszavazta 2023-as költségvetését is, majd több szakmai kérdést is tárgyalt, mint például az előadó-művészeti törvény módosítására vonatkozó javaslatokat, az induló cirkuszművészeti felsőoktatás ügyét és a Madách-emlékévvel kapcsolatos javaslatokat is.

További cikkek
33520w
Fazekas Mihály klasszikus magyar meséjét Váradi Szabolcs dolgozta át és Némedi Árpád rendezte. A zenés mesejátékot május 17-én mutatták be Weöres Sándor Színházban és a Lázár Ervin program keretében Vas megyei általános iskolásoknak játsszák.
ket korea figura
Joël Pommerat: A két Korea újraegyesítése című kortárs francia darabját mutatta be a Figura Stúdió Színház. A gyergyószentmiklósi társulat a Boldogtalanok című előadást hozza el a 10. Színházi Olimpiára.
szj
A június 22. és 24. között rendezett fesztiválon határon túli színházak produkciói, a Színház- és Filmművészeti Egyetem másodéveseinek előadása, könyvbemutató és kiállítás is várja az érdeklődőket. Az ünneplő művészt a Nemzeti Színház kérdezte.