Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár és Ókovács Szilveszter főigazgató a Simándy-épület átadásán - Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Simándy-épület néven nyílt meg az Opera felújított üzemháza

Simándy József operaénekes előtt tisztelegve Simándy-épület néven nyílt meg a Magyar Állami Operaház felújított üzemháza kedden a budapesti Hajós utcában. Az intézmény több előadást is befogad a 10. Színházi Olimpián.

Ókovács Szilveszter főigazgató az eseményen elmondta, hogy a 13 szintes üzemház avató ünnepségének időpontja Simándy József első fellépéséhez kapcsolódik. A Kossuth-díjas operaénekes még énekkari művészként 1943. május 9-én A cigánybáró című nagyoperett vasárnapi matiné előadásán énekelte első operaházi szerepét az Ybl-palota színpadán. Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár az ünnepségen emlékeztetett arra, hogy a Magyar Állami Operaház elmúlt évtizede mozgalmas volt, egymást érték az intézmény nagyberuházásai.

A 13 szintes épület belső újraépítése az Operaház 2017-2022-es rekonstrukciójának részeként valósult meg, utómunkálatait várhatóan 2023 végéig önerőből valósítja meg az Opera. Az Operaház Hajós utcai művészbejárójával szemközt álló, csaknem 5 ezer négyzetméter hasznos területű épület az Operaház 1980-1984-es felújításának közvetlen előzményeként, Siklós Mária tervei nyomán létesült 1979-ben. Az üzemház a 2010-es évekre korszerűtlenné vált, hőtechnikai jellemzői gyengének bizonyultak, gépészete elavult, azbeszttartalmú szigetelését el kellett távolítani.

Az átalakítás első fázisa a Városliget Zrt. által alapított Opera Vagyonkezelő Kft. beruházásában, a Laki Épületszobrász Kft. kivitelezésében valósult meg 2023 március végéig. A Simándy család képviselőinek jelenlétében kedden átadott Simándy-épület földszintjén tágas előtér jött létre, itt kapott helyet kapott a tenorista fejszobra, Kelemen Kristóf alkotása, és a 80 évvel ezelőtti előadás plakátja is.

Az első három emeleten a mai kor igényeinek megfelelő, modern irodai környezetet alakítottak ki az adminisztráció számára. Ide költözött be a gazdasági igazgatóság több részlege, a pénzügyi-és bérgazdálkodási osztály és a vagyongazdálkodás, valamint a jogi és humánpolitikai osztály egységei. Megújultak a színpadi műszak és a gondnokság csoportos öltözői, a ház az épületgépészet és a villamosság terén energetikai és hőtechnikai szempontból a napjainkban elérhető legkorszerűbb megoldásokat kínálja.  Újdonság a 9. emeleten kialakított két, szólamtanuló terem és a tetőterasz.

A 10. és 11. emeleteken található az Operaház és a Simándy-épület kazánháza, ahol ma már korszerű gépek szolgáltatják a gázfűtést, míg a pinceszint és a 9. emelet között két új lift közlekedik. A 2017-ben kezdődött beruházás 2023 végére várható teljes befejezéséig mintegy nettó 3,2 milliárd forint közpénzt használtak fel. Jelenleg 9 szintje kész teljesen, 4 esetében utómunkálatok szükségesek. A fennmaradó felújítást – a költségek növekedése okozta forráshiány miatt – a Magyar Állami Operaház 2023 végéig önerőből és mecenatúra programja keretében tervezi befejezni.

(Via MTI)

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!