Szakrális előadásokkal csatlakozik a Színházi Olimpiához az Öt Templom Fesztivál

A május 11-én induló Öt Templom Fesztivál a 10. Színházi Olimpia kiemelt vidéki eseményeként idén tavasszal különleges hazai és külföldi színházi előadásokkal várja közönségét.

Az idén 18. alkalommal megrendezésre kerülő Öt Templom Fesztivál Magyarország egyetlen, az európai fesztivál szövetség által EFFE Laureate díjjal elismert fesztiválja. Helyszínéül Győr – Újváros egyetlen utcájában, az európai történelmi egyházak egy egy temploma szolgál. A szervezők különleges helyszíneihez minden évben olyan összművészeti programkínálatot állítanak össze, amik a hely és az idő szellemében közvetítenek minőségi kulturális élményt a közönségnek.

A fesztivál programján kezdetektől szerepelnek szakrális színházi produkciók, amik templomterekben, kamaraszínházi helyszíneken kerülnek bemutatásra. 2023-ban, a 10. Színházi Olimpiához kapcsolódva, a fesztivál szervezői a háború, a háborúság témaköréből válogattak nemzetközi és hazai produkciókat. Magyarország mellett, Ázsiától Európáig, családi viszályoktól a nagy világégésekig, a személyes élményektől a nemzedéki traumákig, világnézetek és művészeti megoldások széles spektrumát mutatva meg.

Husam Abed, aki a legnagyobb jordániai palesztin menekülttáborban született és nőtt fel, saját élettörténetét meséli el Smooth Life című dokumentarista bábelőadásában, amit a fesztivál alatt többször játszik, egyszerre mindössze 8 nézőnek. A Dafa Puppet Theatre Prágából érkezik a War Maker című, multidiszciplináris színházi előadással, amely a vizuális művészetet, az új médiát, a dokumentumfilmet és a tárgyszínházat ötvözi, a palesztin Karim Shaheen igaz történetére épülő előadásában.

Magyar női háborús sorsokat dolgoz fel Bíró Eszter és Widder Kristóf akik Szenes Hanna, és Tompos Kátya és Seres Tamás akik Polcz Alaine életét mutatják be kamaraszínházi előadásaikban. Utóbbi a fesztiválra készülő ősbemutató. Csakúgy mint Bereményi Géza és Másik János estje, ami Háború van címmel mutat szubjektív válogatást az író és zenésztársa háborús emlékeiből.

Kivételes élménynek ígérkeznek a fesztivál templomtereiben látható produkciók, mint Prieger Zsolt Szent Szerb Antal legendája című koncertszínházi előadása a református templomban, Vecsei H. Miklós rendezésében a QJÚB – A kocka kibontása a zsinagógában, vagy a Mikropódium Con Anima című bábszínházi előadása a Rát Mátyás téri kis kápolnában.

A fesztivál részletes programja ide kattintva érhető el.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!