Company La Tal: Carrillo

,,Szervusztok, Pajtikák!” – Gyermeknapi forgatag a Színházi Olimpián 

A 10. Színházi Olimpia, azon belül is a Bábszínházi Világtalálkozó kiemelkedő eseménye lesz országszerte a ,,Szervusztok, Pajtikák!” elnevezésű esemény. Debrecenben öt hétvégén keresztül, május 28-tól egészen június 24-ig ingyenes szabadtéri előadásokkal várják az érdeklődőt. A ,,Szervusztok, Pajtikák!” első hétvégéjének programja már elérhető:

Május 28. (vasárnap) 10.00-18.00 óráig – Sziget-kék Tematikus Játszópark (Nagyerdei körút 19.)

  • 10.00 óra – Kreatív Kráter Kör: Föld fölött —gólyalábas akrobatika (Magyarország)
  • 11.15 óra – Lehőcz Zsuzsa és Takács Dániel: Vitéz László – Az elásott kincs —vásári kesztyűs bábjáték (Magyarország)
  • 12.15 óra – Company La Tal: Carillo —utcaszínház (Spanyolország)
  • 13.30 óra – Sőrés Rozka: Mesefa—népmesék csokorba fűzve (Magyarország)
  • 14.30 óra – Teatr Snów: The Room —gólyalábas utcaszínház (Lengyelország)
  • 15.30 óra – Gaspare Nasuto: Pulcinella —vásári kesztyűs bábjáték (Olaszország)
  • 16.40 óra – Robert Styles: Punch and Judy —vásári kesztyűs bábjáték (Egyesült Királyság)

Ingyenes szabadtéri előadások minden korosztály számára!

Eső esetén a programok a Vojtina Bábszínházban kerülnek megrendezésre. 

10.00 óra – Kreatív Kráter Kör: Föld fölött – gólyalábas akrobatika (Magyarország)

A Kreatív Kráter Kör 2016-ban alakult formáció, legfőbb jellemzőjük, hogy a cirkuszművészet, a vásári komédia és egy sor társművészet terén nyert tapasztalataikat előadásaik során vegyítve hoznak létre klasszikus elemekből építkező, de azokat újszerűen alkalmazó, műfaji határokat átlépő előadásokat. Előadásuk a gólyalábas akrobatika alapjára épül. Míg a klasszikus gólyalábazás a legősibb utcai műfaj, a páros akrobatika egy teljesen modern mozgásművészeti irányzat, a két világból így egy igazán különleges műsor születik. Az előadás az együtt fejlődés témáját járja körül: egyedül gyorsabban halad az ember, de együtt magasabbra jutunk.

11.15 óra – Lehőcz Zsuzsa – Takács Dániel: Vitéz László  – Az elásott kincs – vásári kesztyűs bábjáték (Magyarország)

,,Szervusztok Pajtikák! Elárulok nektek egy titkot: én összevesztem a nagymamucikámmal. Ti már vesztetek össze a nagymamucikátokkal? Képzeljétek, azt mondta nekem: Ide figyelj, te László, te már elég nagy vagy, te már elég vén kamasz vagy, ne lógjál folyton a nyakamon, hanem eriggy el vándorolni! Hát én el is indultam mángorolni, és most itt vagyok.” Vitéz László, a vásári játékok hamisítatlan hőse most az elásott kincset keresi. Közben megküzd a pokolbéli ördögökkel, de még magával a Halállal is – hogy többé ne kelljen félniük az embereknek. Kemény Henrik bábművész tradícióit követő klasszikus, vásári kesztyűs-paravános játék. Az előadás 2014-ben Kemény Henrik díjban részesült a VII. ASSITEJ Gyermek-és Ifjúsági Színházi Biennálén.

12.15 óra – Company La Tal: Carillo – utcaszínház (Spanyolország)

Ding, dong, ding, dong… szól a csilingelő harang zenéje, a fogaskerekek mozgásba lendülnek… Tikk-takk, tikk-takk… Itt az idő! Lovagok és a bohócok töltik meg a színpadot. Szenvedélytől forrósodik a levegő. Az óra belsejéből varázslat jelenik meg, és mindent eláraszt: a látható és láthatatlan teret. A társulat által megalkotott hat történetben a szereplők úgy néznek ki, mint az órából előbukkanó svájci órásmesterek, akik táncolva jelenítik meg a darab humoros világát. Szenvedély, szerelem, féltékenység … Melyik győzedelmeskedik?

A színészek gépszerű mozgása a karaktereknek különleges, időtlen dimenziót ad. A díszlet vizuális gazdagsága a „Carillo” (harangjáték) szerkezetének köszönhető. Ebben a központi elemben játszódik a történet, egy különleges pantomim előadás. A színészek ennek az egyedi műfajnak a határait feszegetik, új értelmezéseket kínálva fel a nézőknek.

13.30 óra – Sőrés Rozka: Mesefa – népmesék csokorba fűzve (Magyarország)

,,Számomra a mese kapcsolódás. A mag, ami átöröklődik és összeköt. Élő kapcsolat azokkal, akik testben már nincsenek velünk, de tanítanak és bízom benne, hogy az utánunk jövőket is! Úgy gondolom, nagy felelősségünk van!” Sőrés Rozka debreceni mesemondó minden egyes alkalommal beleszövi a mesélésbe azt, amiben hisz. A mesecsokrába rövidebb történeteket fűz össze és a közönséggel együtt szövik a mese fonalát. ,,Este pedig, ha felnéztek az égre és megtaláljátok azt a csillagot, amiről meséltem, kívánjatok valamit. Én is ezt teszem.”

14.30 óra – Teatr Snów: The Room – gólyalábas utcaszínház (Lengyelország)

Az álom és a valóság határán fekvő szokatlan szoba magányos lakója várakozik, álmodik. Az őt körülvevő világ eltörpül, időnként mégis irigyli az ott élő szereplőket. Egy átlagos szobában azonban nem tudna boldogan élni. Szerelemről álmodik… A szoba lakója a valóság elől menekül, vagy befolyásolja azt? Amikor alszik, álmot álmodik az álomban? Vajon mi vagyunk a nézők az ő álmából? Talán ő az, aki életben tart minket? Mi történik, ha elhagyja a szobát? Az Álmok Színházát (Teatr Snów) 1986-ban alapították, és a lengyel utcaszínház klasszikusának nevezik. Egyedi stílusáról ismert, költői metaforákat használ a mindennapi életből származó egyszerű történetek elmesélésére. A színház számos kisebb és nagyobb lengyelországi fesztiválon mutatta be előadásait. Fesztiválokon játszott Szentpéterváron, Avignonban, Edinburgh-ban, Gentben, és sok más helyen Csehországban, Belgiumban, Franciaországban, Hollandiában, Spanyolországban, Olaszországban, Romániában, Moldovában, Ukrajnában. Számos alkalommal lépett fel Németországban.

15.30 óra – Gaspare Nasuto: Pulcinella – vásári kesztyűs bábjáték (Olaszország)

Gaspare Nasuto az egyik legnagyobb nápolyi bábszínházi művész. Rendező, szobrász, díszlettervező, színész és tréner, a legtöbb díjjal kitüntetett olasz művészek közé tartozik. Fából készült bábjai, a kézművesség kis remekművei magángyűjteményekben, olasz múzeumokban és külföldön is megtalálhatók.

Az előadásban Pulcinella egy agresszív kutyával és rossz gazdájával küzd meg. A több évszázados vásári bábjáték hagyományait felhasználva Nasuto a mai modern korba helyezi történetét és a jelenben játssza újra a régi meséket. 

16.40 óra – Robert Styles: Punch and Judy – vásári kesztyűs bábjáték (Egyesült Királyság)

Az angol vásári bábjáték legismertebb figurája (a magyar Vitéz László és az olasz Pulcinella megfelelője) Punch, aki több mint 350 éve lép fel az Egyesült Királyságban. Punch kalandjai ma is ugyanolyan népszerűek, mint amikor először jelent meg London utcáin, és arra hivatottak, hogy egyaránt szórakoztassák a gyermek- és felnőtt közönséget. Robert Styles színész és szabadúszó színházi rendező, második generációs Punch and Judy-művész már negyvenéves tapasztalattal rendelkezik e közkedvelt angol hagyomány fenntartásában. Az évek során Robert bejárta a külföldi bábfesztiválokat Romániától kezdve Franciaországon át Japánig, és most először látogat el Magyarországra. Az előadás rengeteg humoros helyzettel operál, a tengerparti nyaralások és vásári mulatságok világába repít bennünket.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!