Fotó: Toroczkai Csaba – VEB2023 EKF

Új művészeti és kulturális központ nyílik a veszprémi várban

Új művészeti és kulturális központ nyílik a veszprémi várnegyedben június elején a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozattal együttműködésben. A Foton Audiovizuális Centrumban filmvetítések, koncertek, kiállítások, előadások, közönségtalálkozók várják majd az érdeklődőket, valamint egyik kiemelt helyszíne lesz a Magyar Mozgókép Fesztiválnak is.

A június 6-án nyíló Fotonban, a veszprémi Vár utca 17. szám alatt egy 63 fő befogadására alkalmas előadóterem működik majd, mely elsősorban filmvetítéseknek, könnyű- és komolyzenei koncerteknek, színházi kamaradaraboknak, közönségtalálkozóknak, konferenciáknak és workshopoknak adhat helyet.

Ezen kívül állatbarát kávézó várja majd a vendégeket, amely esténként bárként funkcionál és művészeti programok helyszíneként is működik majd, falain pedig képzőművészeti- és fotókiállítások kapnak helyet.

Az épület szomszédságában található Tűztorony udvar hatvan fő befogadóképességű szabadtéri színpadán vetítéseket, könnyű- és komolyzenei koncerteket, színházi kamaradarabokat, az előadásokat követő közönségtalálkozókat terveznek.

A pincében található két teremben és a földszinti rendezvény- és kiállítóteremben főként digitális tartalmú kiállításokat lehet majd látogatni, illetve itt kap helyet a Művészetek Háza digitális alkotóműhelye, a Fixír médialabor.

A június 7-én induló Magyar Mozgókép Fesztivál keretében az új helyszínen egyebek mellett Sándor Pál Régi idők focija című alkotását és Fehér György Szürkület című filmjét láthatják majd a nézők – áll a Magyar Mozgókép Fesztivál közleményében.

Veszprém városa több programnak is helyet ad a 10. Színházi Olimpián.

(Via MTI)

 

További cikkek
net_Rajzoltunk_egy_koeltemenyt_2023_2
A 10. MITEM részeként október 2-án 18 órától nyílik kiállítás a Nemzeti Színház első emeleti előcsarnokában, melynek keretében Magyarország rangos kortárs képzőművészei tisztelegnek alkotásaikkal Madách Imre főműve, Az ember tragédiája előtt.
nm_ajanlo_cl_XI_1_
Miért szól rólunk a Bánk bán? Mi köze van Molnár Ferencnek a nagy hajtépéshez? Kicsoda Grane? Mi a siker fokmérője? Mit kínál a 10. MITEM? Interjúk Udvaros Dorottyával, Blaskó Péterrel, Schnell Ádámmal és Berettyán Sándorral. És sok egyéb olvasnivalót kínál a Nemzeti Magazin friss száma.
Kulcsár Edit - fotó: Eöri Szabó Zsolt
A 10. Színházi Olimpia záróakkordjaként a Nemzeti Színház megrendezi a jubileumi, 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozót (MITEM). Kulcsár Edit Ágota dramaturgot, a MITEM főszervezőjét kérdezzük a rendhagyó programról, a színház szerepéről és egy kimerítően szép évről.