Fotó: Móricz Zsigmond Színház

A nagy klasszikusok évadával vár a Móricz Zsigmond Színház

Ismét rendhagyó évadot tudhat maga mögött a nyíregyházi teátrum társulata. A nagyszínpad és a Krúdy Kamara két hónapos, kényszerű téli bezárása idején a Művész Stúdióban folytatták a munkát. A Móricz Zsigmond Színház több előadást is befogadott a 10. Színházi Olimpián.

Kirják Róbert igazgató évadértékelő beszédében elmondta, eladott bérleteik száma 15 183 darab volt, mely az előző évadhoz képest 24 százalékkal növekedett. A nézők a színház két hónapos téli bezárása ellenére 74 ezren látogattak el előadásaikra. Az évad legnépszerűbb előadása a Ma este megbukunk lett.

A 2023/24-as évad első nagyszínpadi bemutatója a Delila, melynek Mohácsi János rendezésében július 1-én a Rózsakert Szabadtéri Színpadon tartják az előbemutatóját. Igazi kuriózumnak ígérkezik a nagyszínpad második előadása, az Életrevalók, két férfi barátságának igaz története, melyből 2011-ben készült a híres francia filmadaptáció. A szórakoztató és érzékeny történet ezúttal Szabó Máté rendezésében lesz látható.

Decemberben a bohózat francia mesterének, Feydeau-nak a remekműve, a Bolha a fülbe érkezik. A humor és megtévesztés nagyszerű alkotását a Nyíregyházán már több sikert is jegyző Mészáros Tibor állítja színpadra. A világ leghíresebb csábítójának, Don Juan-nak a történetét, a színház művészeti vezetője, Horváth Illés rendezi és februárban kerül a nézők elé. A televízió után már a nyíregyházi deszkákon is láthatja Klem Viktort a közönség, ezúttal a címszerepben.

Közkívánatra visszatér az Anconai szerelmesek, ezúttal a Rózsakert Szabadtéri Színpadra új feldolgozásban, Keszég László rendezésében. A Krúdy Kamara első bemutatója Dürrenmatt: Az öreg hölgy látogatásával indul Keresztes Attila rendezésében. A Családi játszmák alkotást Göttinger Pál neve fémjelzi, aki korábban a Bob herceg és a Tengeren előadásokat vitte színre nagy sikerrel.

Örkény István egyik legismertebb színpadi remekét, a Macskajátékot Verebes István rendezi. Pedro Almodóvar első igazán nagy közönség- és szakmai sikert arató filmje alapján készül a Nők az idegösszeomlás szélén musical, mely ezt a sokszínű női- és embermesét dolgozza fel a korábbi évadban a Teljesen idegenek előadást rendező Tárnoki Márkkal. A Variációk egy rablásra két színész egy korokon és műfajokon átívelő, rekeszizmokat nem kímélő, fiatalos előadása, melyet a Szindbád Rendezvényteremben mutatnak be.

Az évadzáró ünnepségen megemlékeztek a nemrégiben elhunyt Bárány Frigyesről, a nyíregyházi társulat alapító és örökös tagjáról, tiszteletére a Művész Stúdiónak a következő évadtól a Bárány Frigyes Stúdió nevet adták. Itt állítja színpadra az ovis bérlet első előadásában Bogyó és Babóca szívmelengető történetét Blaskó Borbála, a Hét tenger meséjét pedig Sediánszky Nóra. A nagyszínpadon Pinokkió, illetve A szépség és a szörnyeteg történeteit láthatják a gyerekek Peller Károly és Halasi Dániel rendezésében.

A szokásokhoz híven idén is kiosztották a legfontosabb elismeréseket jelentő díjakat. Nyíregyháza Város Nívó-díját Illyés Ákos színművész vehette át, valamint a Kelet színésze is ő lett. Tar Dániel kapta a kollégák szavazata alapján a Móricz-díjat. Az Arany Kalapács-díjat Sárközi István ügyelő érdemelte meg, az Aranyceruza-díjat Fülöp Angéla rendezőasszisztens. A Lipót-díjat Jenei Judit, Tary Patrícia és Kiss Eszter Júlia nyerte el. A Pro Teátrum-díj tulajdonosa Gulyás Attila, a Hátsó Színpad Alapítvány díjé pedig Kovács Katalin súgó és Fülöp Angéla rendezőasszisztens. Az évad nézője 2022/23-ban: Oroszné Herczeg Anna.

(Via moriczszinhaz.hu)

 

További cikkek
synergy logo
Bár a fesztivál Újvidéken jött létre, útja 2023-ban a magyarországi Színházi Olimpia évében Budapestre a Nemzeti Színházba vezetett, ahol a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, a MITEM keretében látható. A Fesztiválról Venczel Valentin gondolatait osztjuk meg.
cartea-lui-ruth-7
A Rúth könyve azoknak a fájdalmáról szól, akik a háború elöl menekülve, családjukat hátrahagyva új világba költöztek. A bukaresti Állami Zsidó Színház előadása október 2-án látható.
Comédie Francaise - fotó: Jan Versweyveld
Molière halhatatlan Tartuffe, avagy a képmutató című művének XIV. Lajos által cenzúrázott, háromfelvonásos változata kel életre a Comédie Francaise társulatának előadásában október 7-én este és október 8-án délután a 10. MITEM keretében.