Gemza Péter - fotó: Máthé András / Csokonai Színház

Gemza Péter: „A sokszínűségben van az erőnk”

A 10. Színházi Olimpia keretében rendezték meg május 15. és június 16. között az Országos Színházi Találkozót, amelynek idén a debreceni Csokonai Színház adott otthont. A Fidelio Gemza Péterrel, a teátrum leköszönő igazgatójával beszélgetett.

Az Országos Színházi Találkozó zárásaként kerekasztal-beszélgetéseket szerveztek a fesztivál tanulságairól. Az egyik beszélgetés címe A POSZT-on túl – egy országos színházi fesztivál felé volt.

Gemza Péter elmondta, hogy az Országos Színházi Találkozó egyik nagy kérdése valóban az, hogy miként lehetne újraindítani ezt a fesztivált abban a színházi közegben, ami ma Magyarországon kialakult.

„Az idei, rendhagyó találkozó ideje alatt arra kerestük a választ, milyen új tematika és szempontrendszer mentén lehetne ezt megszervezni. A szakmán belül a kapcsolatok erodálódtak, amit igazi fizikai találkozások tudnak lassan helyrehozni. Szükség van egy szakmai találkozási pontra, csak ez tud előremozdítani minket, máskülönben mindenki csak a saját kis világában fog működni.” – árulta el Gemza – „Ehhez azonban meg kell határozni azokat az alapelveket, amelyeket mindenki elfogad, hogy az egész szakma egységesen részt is akarjon venni a fesztiválon. Csak így tudunk közösen gondolkodni, erre építettem fel a most zárult beszélgetéssorozatot.”

Elmondása szerint sikerült közelíteni az álláspontokat: egyetértettek abban, hogy vidéken kell folytatódjon, mert szükség van egy ilyen fesztiválra, ahogy abban sem volt vita, hogy az állami szerepvállalásnak viszonylag jelentősnek kell lennie, persze úgy, hogy az adott városnak is hozzá kell tennie a részét.

Az egyik legfontosabb alapelv pedig az, hogy maradjanak nyitottak: a színház, amelyik vállalja a találkozó megrendezését, maga döntsön a válogatás szakmai szempontjairól.

Gemza beszélt arról is, hogy a színháznak társadalomformáló és szórakoztató szerepet is be kell töltenie:

Ha azt mondom, kizárólag a társadalmi ügyekkel kell foglalkozni, akkor azzal azt is kijelentem, hogy például a szórakoztatás mehet a kukába. Pedig az is lehet egy színház missziója. Ebben a sokszínűségben van az erőnk.

Elmondása szerint a legfontosabb visszajelzés az volt az idei színházi találkozóval kapcsolatban, hogy az előadások 90%-a teltházas volt: pedig ez már nem a színházi főszezon volt, elindultak a szabadtéri előadások is. Debrecenben húsz vendégelőadást láthatott a debreceni közönség egy hónap alatt.

Az interjúban szó esett a szintén a 10. Színházi Olimpia keretében megrendezett AITA/IATA Nemzetközi Amatőr Színházi Fesztiválról is.

„Fontosnak tartom az amatőr színházi mozgalmat, hiszen az ő munkájuk is közösségszervező és -építő erővel bír. Egyedülálló, amit csinálnak. Minél több ilyen társulatra lenne szükség. Nemzeti színházként feladatunk, hogy segítsük őket, és együttműködjünk velük. Fontos elemei a magyar vidéknek, épp ezért izgalmas, hogy most megmutathattuk, nemcsak Magyarországon létezik ez a mozgalom: Japántól Marokkón keresztül Finnországig mindenhol vannak amatőr társulatok.”

Az interjú teljes terjedelmében a Fidelio oldalán olvasható.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!