Három új bemutatót tervez a Gyulai Várszínház

Idén ünnepli 60. évadát a Gyulai Várszínház, a jubileumi szezon június 22-től augusztus 17-ig tart. A teátrum a 10. Színházi Olimpia több előadását is befogadja.

A Nemzeti Színházzal közösen, Rátóti Zoltán rendezésében mutatják be az Egy, kettő, három – Az ibolya című előadást, amelyben két közismert Molnár Ferenc-egyfelvonásost láthat a közönség, a főbb szerepekben Schnell Ádámmal, Bodrogi Gyulával, Kristán Attilával és Rácz Józseffel.

Saját fejlesztésű bemutató lesz John Christopher Wood GarázsMacbeth című vígjátéka Árkosi Árpád rendezésében. A darabban Elsie és Norm – Kovács Vanda és Sipos Imre – elhatározza, hogy lakótelepi garázsukban a környékbeli barátoknak maguk fogják előadni Shakespeare Macbeth-jét kicsit átírva, kicsit rövidítve, és valamennyi szereplőt maguk által életre keltve.

Az Aradi Kamaraszínházzal és az Esztergomi Várszínházzal együttműködve hozzák létre a Verebes Ernő dramaturg szövege alapján született Pengetangó ősbemutatóját. A musical-dráma zenéjét Cári Tibor jegyzi, a darabot Tapasztó Ernő rendezi.

Elek Tibor igazgató rámutatott: mivel a nemzetközi Shakespeare-fesztivál méltó folytatásának nincsenek ma már meg a feltételei, Világirodalmi Klasszikusok Fesztiválját szerveznek július 13-16. között. A fesztiválon Beaumarchais Figaro házassága című komédiáját, Csehov Három nővérét és másik híres művét, a Sirályt mutatják be. Dosztojevszkij A Karamazov testvérek című regényének színpadi adaptációját Hargitai Iván rendezésében a József Attila Színház adja elő. Shakespeare III. Richárdját a Szegedi Pinceszínház és az Aradi Kamaraszínház hozza el Gyulára, az És Rómeó és Júlia című produkciót pedig Rudolf Péter és Nagy-Kálózy Eszter játssza a várszínházban.

Július 31. és augusztus 6. között lesz az Erdélyi Hét. A gyergyói Figura Stúdió Egressy Zoltán Portugál című sikerdarabjával érkezik Gyulára, a marosvásárhelyi Yorick Stúdió Lélekfitnesz címmel Lackfi János Cári Tibor által megzenésített verseit adja elő. A Csíki Játékszín a Pillanatfelvétel című komédiát, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház pedig Ken Kesey Száll a kakukk fészkére című regényének színpadi adaptációját adja elő.

Az Aradi Kamaraszínház két előadással is szerepel, az Amadeussal és a 497 című táncszínházi produkcióval. A nagyváradi Szigligeti Színház Csinibaba című zenés előadását a Tószínpadon láthatják majd az érdeklődők, míg a Csiky Gergely Állami Magyar Színház Visky András művéből készített, Caravaggio című előadását a Várszínpadon. A magyar klasszikus szerzők életműveit középpontba állító programsorozat keretében idén Molnár Ferenc-napokat szerveznek augusztus 13-16. között 4 nap alatt 5 előadással. Az Egy, kettő, három – Az ibolya mellett a Játék a kastélybant (Nagyváradi Szigligeti Színház), Az üvegcipőt (Körúti Színház) és Az ördögöt (Zenthe Ferenc Színház) láthatja a közönség.

Idén is kiemelt figyelmet fordítanak mind a történelmi darabok (Aranyember, Anjou – A liliom útvesztői, Caravaggio, Amadeus, A Pál utcai fiúk), mind a kortárs magyar szerzők (Andrási Attila, Egressy Zoltán, Háy János, Márton Gyula, Tasnádi István, Verebes Ernő, Visky András) műveinek bemutatására. Emellett rendhagyó gyerekszínházi előadásokat (Péter és a farkas, Manómesék) és zenés, táncos produkciókat (Loveshake, Bál a Savoyban, Pengetangó, 497, Csinibaba, Imádok férjhez menni) is kínálnak az évadban.

A részletes program itt érhető el.

(Via MTI)

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!