Weöres Sándor Színház: Lúdas Matyi - Fotó: Mészáros Zsolt

Lúdas Matyi – Zenés mesejáték a Lázár Ervin Programban

Fazekas Mihály klasszikus magyar meséjét Váradi Szabolcs dolgozta át és Némedi Árpád rendezte. A zenés mesejátékot május 17-én mutatták be Weöres Sándor Színházban és a Lázár Ervin program keretében Vas megyei általános iskolásoknak játsszák.

Kicsoda Lúdas Matyi? – tehetjük fel a kérdést. Ki nem? Hiszen nincs olyan gyermek, felnőtt vagy idős, akit ne ért volna igazságtalanság. Rosszul esik. Pláne, ha az elkövető a társadalmi ranglétra tetején helyezkedik el, egy csúcsragadozó, nem más, mint a hírhedt Döbrögi Mihály! Nem érsz fel hozzá! Megközelíthetetlen, hiába ígértette meg veled a düh, háromszor is. Ráadásul rengeteg tanú előtt. A becsület az becsület. Ha nincs magánhadsereged, legyen eszed, legyél csavaros, ravasz és agyafúrt. Lúdas Matyi pedig ilyen és nem kegyelmez, vagy mégis?

Az előadás zenei világát a Némedi Árpád és Sebesi Tamás zeneszerzőpáros által megírt, több zenei stílust is átívelő dalai színesítik, a történetet Váradi Szabolcs pörgő dialógusai viszik előre, amely nemcsak a gyermekek számára teszi könnyen érthetővé a hajdani elbeszélő költeményt, hanem a felnőtteknek is nagyszerű szórakozást ígér. Az igazság keresése és az ígéret beteljesítése mellett Matyinak még egy másik „nehézséggel” is számolnia kell, de ez maradjon egyelőre titok, reméljük, az előadás után már nem lesz az.

Fazekas Mihály (1766-1828) a Lúdas Matyi első változatát 1804-ben írta. Mivel Kazinczy Ferenc tetszését nem nyerte el, nem szánta kiadásra. Azonban az író tudta nélkül, névtelenül megjelent. Fazekas tiltakozott az engedély nélküli kiadás ellen, a mű előszavában utal is erre. Ezután már saját nevén jelenik meg Bécsben (1817) az ebből befolyt összeget (36 korona példányonként) a körmendi és szombathelyi tűzkárosultak számára ajánlotta fel.

Rendező: Némedi Árpád. Szereplők: Balogh János Nagy Cili Orosz Róbert Bálint Éva Stifter Anett, Szabó Blanka Kelemen Zoltán Antal D. Csaba Szabó Róbert Endre Németh Gyöngyi Csorba Bence, Varga Tamás Binó Luca, Bedőcs Fruzsina, Golub Emese, Szabó Blanka.

A Weöres Sándor Színház több előadást is befogad a 10. Színházi Olimpián.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!