Istanbul Aydin Egyetem

Madách Projekt 2023: megérkeztek a nemzetközi résztvevők Budapestre

Tizenegy nemzet színművészhallgatói töltötték meg az Eiffel Műhelyház termeit. Megkezdődött a Színház- és Filmművészeti Egyetem nagyszabású nemzetközi színházi vállalásának személyes, egyben utolsó szakasza.

A június 23-i színpadi előadással záruló több mint kéthetes program első nyilvános eseménye a június 11-i Madách Szimpózium. Az olaszországi Centro Teatro Attivo színiakadémia és az isztambuli Istanbul Aydin Egyetem hallgatóinak próbáját volt lehetőségünk meglátogatni.

A Centro Teatro Attivo 1981 óta működő színiakadémia, amelyet Nicoletta Ramorino, a Piccolo Színház színésznője alapított, és mára már Milánó egyik legjelentősebb akadémiájává nőtte ki magát. A Centro Teatro Attivo 12 hallgatója Madách Imre Az ember tragédiája Róma színét mutatja be olasz nyelven.

Centro Teatro Attivo

Az „A fényes jövőért” jelmondattal induló Istanbul Aydin Egyetemet az Anatóliai Oktatási és Kulturális Alapítvány irányítása alatt hozták létre 2007-ben, ez Törökország legfiatalabb és egyben legdinamikusabb egyeteme. Az Istanbul Aydin University, Drama and Acting egyetem 26 hallgatója előadásában török nyelven Az ember tragédiája Konstantinápoly színe lesz látható.

Istanbul Aydin Egyetem

A vasárnapi Madách Szimpózium egyszeri és megismételhetetlen alkalom, hiszen ekkor láthatjuk egyedül külön-külön, még önálló részenként Madách Imre: Az ember tragédiája művének 15 színét a külföldi egyetemek diákjai, valamint a SZFE és a kaposvári Rippl-Rónai Művészeti Intézet hallgatóinak előadásában, mielőtt azok a kéthetes próbafolyamat során egészestés előadássá olvadnak össze Vidnyánszky Attila rendezésében. Az átállások szünetében az adott színekről és az előadásról Lukácsy György beszélget a külföldről érkezett rendezőkkel, alkotókkal.

Az előadást angol és magyar nyelven feliratozzák, az átállások szünetében lévő beszélgetésekhez pedig szinkrontolmács áll a közönség rendelkezésére. A különleges esemény a tervek szerint 10 órakor kezdődik, a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A végleges kezdési időpont, beosztás és a program hossza a június 9-10-ei próbákon derül ki, ezért lehetséges, hogy a Szimpózium június 12-én, hétfőn is folytatódik. Az aktuális információkat a regisztrálók email címére küldik meg a szervezők, és weboldalukon is közzé teszik.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!