Fotó: Juhász Milán

Önálló társulattal folytatja a Karinthy Színház

Évadzáró társulati ülést tartott a Karinthy Színház, amely a következő szezontól önálló társulattal folytatja munkáját. Öt bemutatót terveznek, az első premierrel szeptember elején várják a közönséget. A teátrum a 10. Színházi Olimpia több eseményének is otthont adott.

Várhatóan az ősz első napján, Karinthy Márton születésnapján mutatja be a színház William Shakespeare tragédiáját, a Hamletet Ilja Bocsarnikovsz adaptációjában és rendezésében. Egy új színházi projekt keretében új térbe helyezve szeptemberben visszatér Roberto Athayde Margarida asszony című monodrámája Balázs Andrea főszereplésével, Böhm György rendezésében. Októberben várható az évad második bemutatója: Berettyán Nándor átdolgozásában viszik színre az Árgyélus királyfi és Tündérszép Ilona című zenés mesejátékot.

Peter Quilter brit drámaíró Bestseller című komédiáját Magyarországon először a mutatja be a Karinthy Színház decemberben. A vígjátékot Alekszej Zolotovickij rendezésében láthatja a közönség. A főbb szerepekben Vándor Éva, Mohácsi Norbert, Mikecz Estilla és Mészáros András látható. A Vonó Ignác című darabot 2024 januárjában tűzik műsorra Verebes István rendezésében. Fejes Endre komédiájában a címszerepet Előd Álmos, Özvegy Mák Lajosné karakterét Balázs Andrea alakítja.

Februárban mutatják be a Lemons Lemons Lemons Lemons Lemons, egy szerelmi történet, amitől elakad az ember szava című darabot. Sam Steiner színműve szintén először látható Magyarországon, Olt Tamás rendezésében, Mikecz Estilla és Mohácsi Norbert szereplésével tűzik műsorra. A színházban jelenleg futó előadások is műsoron maradnak.

A színház közleményében Olt Tamás igazgatót idézik, aki elmondta: izgalmas, eseményekkel teli, sikeres 41. évadot zárt a színház. A nézők száma több mint 25 százalékkal nőtt – emelte ki.
A budai teátrum új vezetése több olyan előadás bemutatását vállalta, amelyeket még Magyarországon nem láthatott a közönség. Emellett olyan darabokat is műsorra tűztek, illetve műsoron tartottak, amelyek tovább viszik Karinthy Márton szellemi örökségét, és a korábbi években már elnyerték a közönség szeretetét. Az igazgató elmondta: elkészült a stúdiószínpad, amely kamara-előadásoknak, monodrámáknak és színházpedagógiai foglalkozásoknak adhat otthont.

A Karinthy Színház új művészeti vezetője Ilja Bocsarnikovsz lesz, a lett származású színművész-rendező több sikeres előadást rendezett Magyarországon és külföldön. A korábbi művészeti vezető, Berettyán Nándor színész-rendező továbbra is részt vesz a színház életében. A következő évadtól a teátrum önálló társulatot alapít. A társulat tagja lesz Balázs Andrea, Dobra Mara, Kovács Vecei Fanni, Németh Gábor, Mikecz Estilla, Mohácsi Norbert, Lux Ádám és Karácsony Gergely.

A teátrum vezetősége megalapította az Örökös tagságot, amely kitüntetést először Egri Kati és Szacsvay László színművész vehetett át. Az idén is átadták a közönségdíjakat: az évad legjobb előadása címet a Nagymester kapta, a legjobb színésznőnek járó díjat Balázs Andrea, a legjobb színész díját Bodrogi Gyula vehette át.

(Via MTI)

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!