Színházigazgatók kérik az előadóművészeti támogatás növelését

Magyarországi színházigazgatók kérik az előadóművészet állami támogatásának minél hamarabbi, a válságok előtti időszak mértékére való visszaállítását.

„Ma mindannyian fokozottan érezzük, hogy a kultúra: vigasz, erő és támasz. Mi, magyar előadóművészek, intézményvezetők felelősséget érzünk az anyaországban és a külhonban élő magyarokért. Ez komoly áldozatokkal jár, amelyeket intézményeink a most záruló évadban meghoztak” – áll magyarországi színházigazgatók MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

Mint írják, világossá vált, hogy a kultúrára a mostani időszakban kevesebb állami forrás jut. „Folyamatosan azon dolgozunk, hogy ennek ellenére változatlan színvonalon, szeretettel, hivatástudattal szolgáljuk a nézőinket” – fogalmaznak a közleményben. Mint kiemelik, intézményeik az idei esztendőre – jóval kisebb mértékben, mint kértek, de – kaptak támogatást.

A közleményben köszöntet mondanak ezért, mint kiemelik, a támogatás biztosítja az intézményeikben munkavállalóként dolgozó sok ezer művész, szakember és családjaik számára a megélhetést, az épületek, műhelyek fenntartását. Hangsúlyozzák: legfőbb felelősségük a rájuk bízott intézmények felelős és magas művészi nívójú működésének fenntartása – az állami támogatást nem a színházak, hanem nézőik milliói kapják.

„Kérjük, hogy az előadóművészet állami támogatása minél hamarabb a válságok előtti időszak mértékére álljon vissza!” – áll a színházigazgatók közleményében. Mint kiemelik, a virágzó, értékválasztásaiban, művészi megközelítéseiben színes magyar színházi világ fenntartásában a nézőkre, a támogatókra nagyobb szerep kell, hogy háruljon. „A kulturális kormányzat számíthat ránk, és mi is számítunk a kulturális kormányzatra. Partnerek vagyunk az együttműködés jegyében” – írják.

Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára csütörtökön a Facebookon-oldalán közzétett videóban elmondta: a magyar állam erőn felül segít a kultúra területén, de tekintettel kell lenni az egész szektor jövőképességére is, ki kell alakítani az egyensúlyt a kulturális akadálymentesítés figyelembevételével.

A politikus kiemelte: Magyarország kormánya elismeri az alkotóközösségek értékteremtő, nemzeti kultúránkat gyarapító munkáját, és továbbra is feltétlen felelősséget érez az iránt, hogy a művészközösségek bármely formában méltó körülmények között dolgozhassanak. Ennek kereteit a családok, a nyugdíjak, a munkahelyek és a rezsicsökkentés megvédése, valamint az ország biztonságának megtartása jelenti – hangsúlyozta.

A közleményt aláíró vezetők között van Bakos-Kiss Gábor (Győri Nemzeti Színház), Bank Tamás (Játékszín), Barabás Botond (Szolnoki Szigligeti Színház), Barnák László (Szegedi Nemzeti Színház), Bán Teodóra (Margitszigeti Színház), Besenczi Árpád (zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház), Blaskó Balázs (egri Gárdonyi Géza Színház), Crespo Rodrigo (tatabányai Jászai Mari Színház), Cseke Péter (Kecskeméti Nemzeti Színház), Fülöp Péter (kaposvári Csiky Gergely Színház), Várszegi Tibor (Malom Színház), Fekete Péter (Nemzeti Cirkuszművészeti Központ), Kálomista Gábor (Thália Színház), Kirják Róbert (nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház), Kis Domonkos Márk (Déryné Program), Kiss József (Soproni Petőfi Színház), Kiss-B. Atilla (Budapesti Operettszínház), Lipics Zsolt (Pécsi Nemzeti Színház), Lotz Katalin (szekszárdi Magyarországi Német Színház), Nemcsák Károly (József Attila Színház), Oberfrank Pál (Veszprémi Petőfi Színház), Olt Tamás (Karinthy Színház), Ókovács Szilveszter (Magyar Állami Operaház), Őze Áron (dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház), Seregi Zoltán (Békéscsabai Jókai Színház), Simon Lajos (Zenthe Ferenc Színház), Szabó Ágnes (Gózon Gyula Kamaraszínház), Szikora János (Vörösmarty Színház), Vidákovics Szláven (Pécsi Horvát Színház), Vidnyánszky Attila (Nemzeti Színház), Zalán János (Pesti Magyar Színház), Zsuráfszky Zoltán (Magyar Nemzeti Táncegyüttes).

 

(Via MTI)

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!