Simon Lajos

Távozik Simon Lajos, a Zenthe Ferenc Színház alapító igazgatója

Salgótarján önkormányzatának közgyűlése támogatta az ügyvezető igazgató kérését, így 2023. június 30-án távozik a Zenthe Ferenc Színháztól Simon Lajos, a színház alapító igazgatója.

Az igazgató az elmúlt 11 évben elévülhetetlen érdemeket szerzett abban, hogy Salgótarjánban és egyben Nógrád megyében is megalakuljon az első professzionális színház és társulat – áll a közleményben.
Mint írták, Simon Lajos 2012-től vezette a salgótarjáni teátrumot. Vezetése alatt az évadonként ma már csaknem 250 előadást játszó Zenthe Ferenc Színház két díjat nyert a Vidéki Színházak Fesztiválján (2016, 2019), 2018-ban pedig átvehette a Nógrád Megyei Príma-díjat.

A teátrum jelenleg kilenc előadással szerepel a Déryné Programban, mely a színielőadásokkal rosszul ellátott kistelepülésekre juttat el produkciókat.
A közlemény méltatásában szerepel, hogy igazgatása alatt a színház kialakított nyolc színészlakást, felújította a díszletraktárát, 2021 októberében pedig megnyílt a színház új játszóhelye, egy 128 férőhelyes kamaraterem. Mint írják, Simon Lajos volt az ötletgazdája és főszervezője a Zenthe Nyár elnevezésű szabadtéri színházi fesztiválnak.

Érdemei közt említik, hogy igazgatása alatt a színház önálló gazdasági társasággá vált, megkapta a kiemelt minősítést. Simon Lajos a jövőben művészeti menedzseri és produceri tevékenysége mellett közművelődési és turisztikai projektekben vesz majd részt – közölték. A közgyűlés 2023. december 31-ig – az új igazgató megválasztásáig – Susán Ferenc produkciós igazgatót bízta meg a színház vezetésével.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!