Tizenegy ország színésznövendékei adják elő Az ember tragédiáját 

„Az ember tragédiája nekünk, magyaroknak az egyik legfontosabb színpadi művünk, de vajon miként tekintenek rá külföldi fiatalok, leendő színházcsinálók. Mit jelentenek francia és kanadai, grúz és egyiptomi színészhallgatónak és tanáraiknak Madách ma is érvényes mondatai, gondolatai?” – fogalmaz Vidnyánszky Attila, a 10. Színházi Olimpia és a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Madách Projektjének ötletgazdája és a június 23-i soknyelvű közös Tragédia-előadás rendezője.

Külföldi színészképző intézményeket szólított meg az SZFE, hogy egy-egy osztály dolgozza fel és adja elő Az ember tragédiája valamely színét. Varsó, Bukarest, Liverpool, Párizs, az egyiptomi Giza, Athén, Milánó, Isztambul, Tbiliszi, Kanada egy-egy színészeket képző felsőoktatási intézménye, valamint az SZFE egy-egy bábos és színészosztálya, illetve egy kaposvári színészosztály vesz részt a munkában.

„Rendkívüli izgalommal várom, miként vonatkoztatják magukra Az ember tragédiáját a külföldi fiatalok. Minket, magyarokat sokszor gúzsba köt a Tragédia, ennek a nemzeti klasszikusnak a színrevitele, nekik viszont teljes szabadságuk van ebben. Őket nem köti semmiféle tisztelet és hagyomány, őket csak a művészi kíváncsiság vezeti” – mondja a rendező, aki pályája során már ötször rendezte meg a Tragédiát.

„Hosszú ideje gondolkozunk azon, miként lehetne külföldön is felkelteni Madách műve iránt az érdeklődést, és most repes a szívem, ha arra gondolok, hogy szerte a világban jó kétszáz diák és tanáraik hónapok óta Madách soraival foglalkoznak, a Tragédia egy-egy részének a színrevitelén dolgoznak.

A Madách Projekt első állomása egymás munkájának a megismerése. Június 9. és 12. között az Eiffel Műhelyházban a csoportok bemutatják az otthon elkészült színeket. A szakmai megbeszélések után a magyar kultúrával és a várossal is ismerkednek majd a fiatalok, közösen nézik a Színházi Olimpia előadásait. Ezután következik a munka második fázisa. 

Vidnyánszky Attila az elkészült színeket is felhasználva, minden hallgatót bevonva egy soknyelvű és nagyszabású előadást hoz létre a Hajógyári-sziget egyik csarnokában. 

Különleges helyszínen látható majd a Tragédia 1883 óta tartó színpadi előadás-történetének egyik legkülönlegesebb produkciója – méltó színházi esemény a Madách 200 emlékév programjában.

Az előadásra ingyenes jegyek regisztrálhatók rövidesen. 

A cikk eredetileg a Nemzeti Magazin X. évfolyamának 9. számában jelent meg.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!