Fotó: Czinege Melinda

A pandémia alatt született produkciók bemutatására is készül a Vojtina Bábszínház

A koronavírus-járvány időszakában született, eddig még be nem mutatott két produkciót is műsorára tűz a következő évadban a debreceni Vojtina Bábszínház.

Asbóth Anikó, a teátrum igazgatója a hétfői évadzáró társulati ülést követően elmondta: műsoron tartják a következő évadban is a „korosztály-tágítás” szándékával bemutatott előadásokat, a Családkollázs és a Kiserdő című színházi nevelési programokat, illetve a legkisebbeknek szóló Babusgatót. A most befejeződött évad rendkívül feszes volt: 546 előadást tartottak több mint 42 ezer nézőnek. A színházi bemutatókon kívül Debrecen terein 57 előadást láthattak az érdeklődők – mutatott rá az igazgató.

Asbóth Anikó az évad nagy kihívásának nevezte, hogy energiatakarékossági szempontból a színházi épületüket a téli hónapokra be kellett zárni, és a Kossuth utcai volt művelődési központban alakítottak ki ideiglenes játszóhelyet. Azóta az önkormányzattól véglegesen megkapták a játszóhelyet, így a következő évadtól három helyszínen, a 220 személyes eddigi színháztermük és az 50 fős kamaraszínházuk mellett a 100-120 személy befogadására alkalmas Pódium teremben is rendszeresen lesznek előadások – tette hozzá.

Asbóth Anikó kiemelte, az új helyszín alkalmas arra, hogy otthont adjon a Vitéz László interaktív bábtérnek, ahol a Korngut-Kemény-hagyaték bemutatása mellett közép-európai vásári bábjátékot kutató központot szeretnének létrehozni. Ezen túlmenően az új helyszínen rendszeresen bemutatkozhatnak majd mutatványos játékosok, amatőr bábjátszók és a Hajdú-Biharban játszó gyermekcsoportok is – fűzte hozzá.

(Via MTI)

További cikkek
synergy logo
Bár a fesztivál Újvidéken jött létre, útja 2023-ban a magyarországi Színházi Olimpia évében Budapestre a Nemzeti Színházba vezetett, ahol a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, a MITEM keretében látható. A Fesztiválról Venczel Valentin gondolatait osztjuk meg.
cartea-lui-ruth-7
A Rúth könyve azoknak a fájdalmáról szól, akik a háború elöl menekülve, családjukat hátrahagyva új világba költöztek. A bukaresti Állami Zsidó Színház előadása október 2-án látható.
Comédie Francaise - fotó: Jan Versweyveld
Molière halhatatlan Tartuffe, avagy a képmutató című művének XIV. Lajos által cenzúrázott, háromfelvonásos változata kel életre a Comédie Francaise társulatának előadásában október 7-én este és október 8-án délután a 10. MITEM keretében.