Asszonyfarsang olvasópróba - Fotó: Mészáros Zsolt, wssz.hu

Elkezdődtek a Karneválszínház próbái Szombathelyen

Fábián Péter írta és rendezi az Asszonyfarsang című helytörténeti komédiát, amelyet augusztus 17-26. között nyolc alkalommal játssza el a Weöres Sándor Színház társulata a megyeháza udvarán a Savaria Történelmi Karnevál idején.

Fábián Péter hónapok óta kutatta Szombathely helytörténetét, hogy megfelelő témát találjon az idei karneválszínházi darabhoz. Feiszt György, Sosztarics Ottó, Kelbert Krisztina és Kisőrsi Zsófia történészek, helytörténeti kutatók segítségét és munkáit is alapul vette, így született egy igazán szombathelyi történeteket felvonultató komédia a 2023-as Savaria Történelmi Karneválra, amely az Asszonyfarsang címet kapta.

A történet a szombathelyi levéltár udvarán játszódik 1965-ben, a nagy árvíz idején, valamint a történelem tengerén szerte Vas vármegyében. A szereplők beszédes neveket kaptak, például Velemi Vilma (Nagy-Bakonyi Boglárka) Éhen Hanna (Herman Flóra) Kámoni Eta (Balogh János) Virág Rudolf (Hajdu Péter István) egy-egy helyi jeles személyiségre vagy környékbeli tájegységre utalnak.

Vígeposz három énekben – áll az Asszonyfarsang szövegkönyvén. Három valós történet elevenedik meg: Lyukas Katié, Gresinger Ottónéé és Gaál Erzsikéé. De Isis istennő (Nagy Cili) és Tóth Gyula bádogos és vízvezeték-szerelő (Orosz Róbert) is csavar egyet a sztorin.

A próbaidőszak első felében a színház épületében készül a társulat, majd a karneválszínházi előadásoknak otthont adó megyeháza udvarán fejeződik be a próbaidőszak. Bemutató: augusztus 17. Nyolc alkalommal játsszák az Asszonyfarsangot augusztus 17-26. között. Jegyeket online lehet vásárolni vagy személyesen a 2023. augusztus 1-től nyitó Közönségszolgálati- és Jegyirodában (augusztusban 10-16 óra között). A 2022/2023-as évadra szóló bérletes nézők bérletenként 1000 Ft kedvezményt kapnak a Karneválszínházi jegy árából személyes vásárlás esetén, bérletük bemutatásával. A jegyek több mint fele már elkelt.

Szereplők: Balogh János, Domokos Zsolt, Hajdu Péter István, Herman Flóra, Kelemen Zoltán, Nagy-Bakonyi Boglárka, Nagy Cili, Orosz Róbert, Sipos László Márk.
Zenészek: Keller Dániel, Keller-Dénes Emőke, Szabó Róbert Endre.

(Via wssz.hu)

További cikkek
synergy logo
Bár a fesztivál Újvidéken jött létre, útja 2023-ban a magyarországi Színházi Olimpia évében Budapestre a Nemzeti Színházba vezetett, ahol a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, a MITEM keretében látható. A Fesztiválról Venczel Valentin gondolatait osztjuk meg.
cartea-lui-ruth-7
A Rúth könyve azoknak a fájdalmáról szól, akik a háború elöl menekülve, családjukat hátrahagyva új világba költöztek. A bukaresti Állami Zsidó Színház előadása október 2-án látható.
Comédie Francaise - fotó: Jan Versweyveld
Molière halhatatlan Tartuffe, avagy a képmutató című művének XIV. Lajos által cenzúrázott, háromfelvonásos változata kel életre a Comédie Francaise társulatának előadásában október 7-én este és október 8-án délután a 10. MITEM keretében.