497 – táncszínházi performance

Erdélyi Hét: színházi fesztivált rendeznek Gyulán

Július 31. és augusztus 6. között rendezik meg a Gyulai Várszínház immár hagyományossá vált fesztiválját: az erdélyi magyar színházak legjobb előadásait felvonultató programsorozaton a 10. Színházi Olimpián is résztvevő teátrumok előadásait is láthatjuk majd.

A gyergyói Figura Stúdió Egressy Zoltán Portugál című sikerdarabjának kocsmaszínházi változatával érkezik Gyulára, Tóth Árpád rendezésében.

A marosvásárhelyi Yorick Stúdió Lélekfitnesz című legújabb produkciója Lackfi János kortárs író, költő műveiből összeállított, dalban és prózában megszólaló színházi előadás, zenés est. A darabban Sebestyén Aba, Cári Tibor, Szabó J. Attila játékosan, a költészet és a zene segítségével kérdez rá életünk értelmére.

A Csíki Játékszín a Klamm háborúja című kamaradarabja Vass Csaba előadásában, Barabás Árpád rendezésében izgalmas pszichogram, amely az alárendeltség és az elnyomás rendszerében az erőszak okainak a végére igyekszik járni. Nemcsak a tanulók, de a tanárok számára is vitaindító ajánlat egy olyan háborúról, amelyet senki sem nyerhet meg.

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház a Tamási Áron regényből készített Ábel. Rengeteg című friss adaptációját hozza Gyulára. Győzhet-e a fény a sötétség felett? Hogyan tudunk otthon lenni ebben a világban? – ezekre a kérdésekre keresi a választ az 1920-ban a Hargitán játszódó történet, Tóth Tünde rendezésében, Cári Tibor zenéjével.

Az Aradi Kamaraszínház két nagy sikerű előadásával is szerepel majd. Elsőként a Szegedi Pinceszínházzal közösen létrehozott Amadeusszal, amely a legjobb rendezés (Tapasztó Ernő) és a legjobb női alakítás (Sebők Maja) díját nyerte el az idei ATELIER Nemzetközi Színházi Fesztiválon, Nagybányán.

A 497 című táncszínházi, „performance” jellegű előadás pedig táncdramatikus eszközökkel mutatja be négy romániai fiatal kálváriáját. Ez a Békéscsabai Tabán Táncegyüttessel közösen létrehozott előadás a legjobb koreográfia (Farkas Tamás) és a legjobb zene (Gera Gábor) díját nyerte el a 28. ATELIER fesztiválon.

A nagyváradi Szigligeti Színház a Csinibaba című májusban bemutatott zenés előadását igazán autentikus környezetben a Tószínpadon láthatják majd az érdeklődők, Novák Eszter rendezésében.

A Csiky Gergely Állami Magyar Színház Visky András művéből készített, Visky Andrej által rendezett Caravaggio című előadását a Várszínpadon láthatják a nézők.

A részletes program és további információk megtalálhatók a Gyula Várszínház oldalán ide kattintva.

További cikkek
net_Olimpia_megnyito_eorifoto-8651
A 10. Színházi Olimpia egyik legemlékezetesebb pillanata az április 15-i megnyitó, és benne az Átmentem produkció volt. Interjú Fekete Péterrel, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatójával.
Frank Raddatz - fotó: Eöri Szabó Zsolt
Antropocén színházműhely címmel rendeztek szakmai konferenciát június 9-én a Nemzeti Színházban, a 10. Színházi Olimpia keretében. A program két szervezőjét, Domokos Johannát és Frank Raddatzot kérdeztük.
Vidnyanszky
A 10. Színházi Olimpia mérlegének megvonására és a további tervek felvázolására kértük Vidnyánszky Attilát: az olimpia művészeti vezetője, a Nemzeti Színház vezérigazgatója magyaros vendégszeretetről, a világszínház javáról és az ünnep beteljesedéséről is beszélt.