497 – táncszínházi performance

Erdélyi Hét: színházi fesztivált rendeznek Gyulán

Július 31. és augusztus 6. között rendezik meg a Gyulai Várszínház immár hagyományossá vált fesztiválját: az erdélyi magyar színházak legjobb előadásait felvonultató programsorozaton a 10. Színházi Olimpián is résztvevő teátrumok előadásait is láthatjuk majd.

A gyergyói Figura Stúdió Egressy Zoltán Portugál című sikerdarabjának kocsmaszínházi változatával érkezik Gyulára, Tóth Árpád rendezésében.

A marosvásárhelyi Yorick Stúdió Lélekfitnesz című legújabb produkciója Lackfi János kortárs író, költő műveiből összeállított, dalban és prózában megszólaló színházi előadás, zenés est. A darabban Sebestyén Aba, Cári Tibor, Szabó J. Attila játékosan, a költészet és a zene segítségével kérdez rá életünk értelmére.

A Csíki Játékszín a Klamm háborúja című kamaradarabja Vass Csaba előadásában, Barabás Árpád rendezésében izgalmas pszichogram, amely az alárendeltség és az elnyomás rendszerében az erőszak okainak a végére igyekszik járni. Nemcsak a tanulók, de a tanárok számára is vitaindító ajánlat egy olyan háborúról, amelyet senki sem nyerhet meg.

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház a Tamási Áron regényből készített Ábel. Rengeteg című friss adaptációját hozza Gyulára. Győzhet-e a fény a sötétség felett? Hogyan tudunk otthon lenni ebben a világban? – ezekre a kérdésekre keresi a választ az 1920-ban a Hargitán játszódó történet, Tóth Tünde rendezésében, Cári Tibor zenéjével.

Az Aradi Kamaraszínház két nagy sikerű előadásával is szerepel majd. Elsőként a Szegedi Pinceszínházzal közösen létrehozott Amadeusszal, amely a legjobb rendezés (Tapasztó Ernő) és a legjobb női alakítás (Sebők Maja) díját nyerte el az idei ATELIER Nemzetközi Színházi Fesztiválon, Nagybányán.

A 497 című táncszínházi, „performance” jellegű előadás pedig táncdramatikus eszközökkel mutatja be négy romániai fiatal kálváriáját. Ez a Békéscsabai Tabán Táncegyüttessel közösen létrehozott előadás a legjobb koreográfia (Farkas Tamás) és a legjobb zene (Gera Gábor) díját nyerte el a 28. ATELIER fesztiválon.

A nagyváradi Szigligeti Színház a Csinibaba című májusban bemutatott zenés előadását igazán autentikus környezetben a Tószínpadon láthatják majd az érdeklődők, Novák Eszter rendezésében.

A Csiky Gergely Állami Magyar Színház Visky András művéből készített, Visky Andrej által rendezett Caravaggio című előadását a Várszínpadon láthatják a nézők.

A részletes program és további információk megtalálhatók a Gyula Várszínház oldalán ide kattintva.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!