Fotó: figura.ro

Évadot zárt a Figura Stúdió Színház

A 2022-23-as évad során a társulat kiköltözött a Művelődési Ház épületéből, majd irodahelyiségeket, raktárakat, próbatermet, illetve stúdiótermet alakítottak ki a régi Öntöde irodaépületében.

A költözés miatt, illetve próba- és játszótermek hiányában átalakult a színház működése, viszont a munka nem állt meg, ugyanis a nehézségek ellenére a színházi év során a Figura nyolc, különböző műfajú előadást mutatott be, valamint egy színházi late-night show-val is színesítette repertoárját. A 16 településen, 35 játszóhelyen és színpadon játszott 160 előadáson több, mint 15000 néző vett részt. A társulat több színházi és zenei-kulturális fesztiválon is képviseltette magát: dráMA, Lurkó Fesztivál, 10. Interetnikai Színházi Fesztivál, Synergy Festival (Újvidék, Szerbia), NyárON Szereda, 10. Színházi Olimpia (Budapest, Szombathely). A fesztiválmeghívások mellett az ország több nagyvárosában, valamint a Gyergyói-medence településein is megfordult a csapat a Színházon kívül program keretén belül.

Az évad során két új színésszel bővült a társulat Barti Lehel-András és Pascu Tamara személyében, valamint Bartis Ernő műszaki munkatársként csatlakozott a munkaközösséghez. Sosovicza Anna színésszel pedig utolsó alkalommal a június 30-án sorra kerülő Behívó színházi late-night show keretén belül találkozhattak a nézők. A nyári időszakban sem ül tétlenül a társulat, július 31-én a Gyulai Várszínház nyári évadában látható a Portugál című előadás; illetve az augusztus 3–6. közötti Egyfeszt összművészeti fesztivál Színház- és könyvudvarában tevékenykedik a Figura.

Kezdetét vette a jövő évad első premierjének próbafolyamata, a Nézőművészeti Kft. munkatársaival közösen, szeptember elején kerül bemutatásra a Figura készülő tantermi előadása. Október 18–31. között pedig a XIV. Nemzetiségi Színházi Kollokviumot szervezik meg három városban: Gyergyószentmiklóson, Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen.

(Via figura.ro)

További cikkek
net_Rajzoltunk_egy_koeltemenyt_2023_2
A 10. MITEM részeként október 2-án 18 órától nyílik kiállítás a Nemzeti Színház első emeleti előcsarnokában, melynek keretében Magyarország rangos kortárs képzőművészei tisztelegnek alkotásaikkal Madách Imre főműve, Az ember tragédiája előtt.
nm_ajanlo_cl_XI_1_
Miért szól rólunk a Bánk bán? Mi köze van Molnár Ferencnek a nagy hajtépéshez? Kicsoda Grane? Mi a siker fokmérője? Mit kínál a 10. MITEM? Interjúk Udvaros Dorottyával, Blaskó Péterrel, Schnell Ádámmal és Berettyán Sándorral. És sok egyéb olvasnivalót kínál a Nemzeti Magazin friss száma.
Kulcsár Edit - fotó: Eöri Szabó Zsolt
A 10. Színházi Olimpia záróakkordjaként a Nemzeti Színház megrendezi a jubileumi, 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozót (MITEM). Kulcsár Edit Ágota dramaturgot, a MITEM főszervezőjét kérdezzük a rendhagyó programról, a színház szerepéről és egy kimerítően szép évről.