Fotó: Csíki Játékszín

Gálaesttel és díjátadóval búcsúzott az évadtól a Csíki Játékszín

Az évadzáró ünnepi eseményen Veress Albert igazgató értékelte az elmúlt színházi idényt, majd Csíkszereda alpolgármesterének köszöntője hangzott el.

A társulat belső szavazatai alapján idén két díjat osztottak ki: a Hunyadi László-díjra ebben az évadban Kányádi Szilárdot tartották érdemesnek kollégái, míg a háttérszemélyzet munkatársainak járó Kulissza-gyűrűt Kész Orsolya irodalmi titkár vehette át. A díjazottak sorában volt Borsos Kinga, a színház aligazgatója is, akit a Csíki Játékszín örökös tagjai körébe is beválasztottak Hunyadi László, Parászka Miklós, Budaházi Attila és Fülöp Zoltán mellé.

A 24. évadát záró társulat jól kialakult bérletrendszerrel, erős közönségbázissal rendelkezik, az elmúlt évadban közel 39000 nézőt mozgattak meg – emelte ki évadértékelőjében Veress Albert. Mindez azoknak is köszönhető, akik évek óta önzetlenül és szívvel-lélekkel segítik a Csíki Játékszín munkáját. Nekik dedikálták az idén első alkalommal átadott, a Don Quijote-t a szélmalomharcban segítő hű szolga nevét viselő Sancho Panza-díjakat. A frissen alapított díjat ezúttal négy személy vehette át: Szederjesi Ferenc, aki a Csíki Játékszín indulása óta jelen van a társulat életében, valamint három olyan pedagógus, akik rengeteget tesznek azért, hogy minél több gyerek eljuthasson a színházba. Az elismerésben Gál Judit, Waczel Enikő és Szakács Erős Gabriella részesült.

A 2022/2023-as évadban 10 bemutatóval készültek, összesen 273 előadást játszottak, ebből 178 saját produkciót és 95 meghívott előadást, de a hagyományokhoz híven megünnepelték a különböző jeles eseményeket, világnapokat is. A Lurkó és az UnScene fesztiválok mellett Kortársunk, Petőfi címmel a kétszáz éve született költő tiszteletére ötnapos eseménysorozatot rendeztek.

(Via csikijatekszin.ro)

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!