Fotó: Hámori Zsófia

Idén is rendhagyó évadzárót tartott a Budapest Bábszínház

A társulati ülést a BábMozgató alkotói műhely kiscsoportjának előadásával indult. A csoport Hirmann Blanka drámainstruktor és Kovács Judit színművész vezetésével tárgyjátékkal foglalkozott ebben az évadban, Az elvarázsolt erdő című előadást a gyerekek írták.

Ellinger Edina igazgató évértékelőjében visszautalt arra, hogy a három különböző korosztályt célzó bemutató mellett nagy sikerrel valósult meg az I. Abstract Budapesti Nemzetközi Kortárs Bábfesztivál. A kéthetes programsorozatban 10 ország 15 előadását láthatták a nézők, emellett nagy érdeklődés övezte a szakmai konferenciát és a workshopokat, nem beszélve a több ezres tömegről, amely a nyitónapon hömpölygött végig a társulattal az Andrássy úton. Az igazgató kiemelte: szándékuk szerint két év múlva folytatódik az Abstract bábfesztivál.

„A társulat évek óta kitartóan dolgozik azon, hogy a színvonalas gyerekelőadások mellett egy felnőtteknek szóló repertoárt is létrehozzon. Az idei évad végére kijelenthetjük, hogy ennek a munkának az eredményeként kialakult a felnőtt törzsközönségünk is” – mondta az igazgató. Idén 355 előadást játszott a társulat 99 százalékos látogatottsággal, ami több mint 83 ezer nézőt jelent.

A Budapest Bábszínház öt új bemutatóval készül a 2023/2024-es évadban. Nyár végén kezdődnek a Péntek úr csodálatos barátai című előadás próbái. Znajkay Zsófia óvodásoknak szóló meséjében Péntek úr és barátai egy varázslatos világba repítik el a nézőket, ahol megelevenednek az álmok és megszelídíthetők a félelmek. Az előadás sok humorral és zenével szól az egymásra figyelés, az empátia és a képzelőerő fontosságáról. A hazánkban kevésbé használt muppet bábtechnika is megújul Varsányi Péter rendezésében, akinek nem titkolt célja játékosan edukálni a 3 éven felüli gyerekeket. Bemutató: 2023. október 6.

Az évad második premierje a Kísérleti Stúdió nyertes pályaműve, a Nem félünk a sötétben című előadás lesz, melyet a társulat bábszínésze, Podlovics Laura rendez. A 14 éven felülieknek szóló produkció főhőse a tinédzser Aida, aki olykor különös dolgokon gondolkodik: milyen lenne filmrendezőnek lenni, szellemet idézni, szerelmesnek lenni, de a halál gondolata is foglalkoztatja. Az ő hullámzó világát követi végig ez a történet, amely az Ország Lili Stúdióban valósul meg októberben. A produkcióban két egyetemi hallgató is lehetőséget kap: Kondákor Ajsa Panka koreográfusként, Erdős Lili pedig a főszerepben lesz látható. A zenét Kun Bálint, a Carson Coma billentyűse szerzi. Bemutató: 2023. október 28.

2024-ben kerül színpadra szintén az Ország Lili Stúdióban a Krabat a Fekete Malomban című, 12 éven felülieknek szóló előadás Hegymegi Máté rendezésében. Az előadás alapjául szolgáló regény Otfried Preußler, az egyik legismertebb német ifjúsági író műve. A történet szerint Krabat, a fiatal fiú felvételt nyer a titokzatos Fekete Malomba, ahol a legények a molnármesterségen túl a mágia világával is megismerkednek. Krabat hamarosan rájön, hogy tanítójuk, a Mester nem az, akinek mondja magát, és elhatározza, hogy társaival együtt utánajár a Malom sötét titkának.

A Hamupipőke-sztorit Gimesi Dóra, a Budapest Bábszínház irodalmi vezetője jegyzi, kisiskolás kortól ajánlott és Kuthy Ágnes viszi színpadra. A hősnő csodás átváltozása és felemelkedése igazi reményt adó mese, amely ezúttal a kosztümös filmekből jól ismert korban, a 19. században játszódik majd. A Michac Gábor tervezte látványvilág központi elemei a gyönyörű jelmezek és a valódi csodákat a színpadra varázsoló árnyjáték.

A nagy sikerű Túl a Maszat-hegyen, valamint a Líra és Epika után Varró Dániel újabb művét mutatja be a Budapest Bábszínház jövő tavasszal. Az egyszemélyes előadás A szomjas troll című kötet három verses meséjét fűzi össze. Rendezője és zeneszerzője Cseri Hanna lesz, aki nemrég csatlakozott a társulathoz, mint zenei vezető. A 6 éven felülieknek szóló, élőzenés produkció az Ország Lili Stúdióban kerül színre. A nagy érdeklődésre való tekintettel folytatódik az Éjszaka a bábszínházban, ám ezúttal felnőtteknek is készül program, a Dekameron 2023-hoz.

Mint minden évad végén, idén is szavazott a társulat. Így az év színészének járó Havas–B. Kiss-díjat Spiegl Annának, a Kovács József-díjat az év műszaki dolgozójának, Orosz Péterné Ritának, a színház portásának adta át Ellinger Edina. A Lellei Pál-díjjal olyan társulati tagot tüntetnek ki, akinek a színpadon kívüli munkája a legmeghatározóbb volt az évadban. Ezt idén Salgó András festőműhely-tárvezetőnek ítélte oda a társulat. Az évadban legtöbbet játszó színésznő Pájer Alma Virág lett.

(Via budapestbabszinhaz.hu)

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!