Kovács Frigyes és Hernyák György / Fotó: Szerda Zsófi

Petőfi-előadással készül a 45 éves vajdasági Tanyaszínház

Útkeresők címmel Petőfi Sándor A helység kalapácsa című műve alapján készült előadással turnézik idén nyáron a 45 éves vajdasági Tanyaszínház.

A bemutató július 22-én lesz az észak-bácskai Kavillón, a társulat központjában, ezt követően pedig a Vajdaság számos településére viszik el a darabot. Az előadás apropóját a Petőfi Sándor-emlékév, vagyis a költő születésének 200. évfordulója adta. Az idei bemutató különlegessége, hogy a Tanyaszínház elindítói – Hernyák György rendező és Kovács Frigyes színész – ismét együtt dolgoznak benne.

A Pannon RTV-nek Hernyák György elmondta, hogy A helység kalapácsa az előadásnak csak a kiindulópontja, Oláh Tamás dramaturg darabjába belefonták Petőfi Sándor, a színész, a költő és a forradalmár alakját is. A Tanyaszínház társulatának az összetétele folyamatosan változik, hiszen az Újvidéki Művészeti Akadémia hallgatói itt töltik nyári szabadságuk egy részét.

A vajdasági Tanyaszínházat 1978-ban alapították, korábban csacsifogattal, ma már traktorral járja a vajdasági falvakat. A társulat olyan helyekre megy, ahol nincs alkalmas terem a kőszínházak előadásainak befogadására. A Kárpát-medencében egyedülálló társulat vendégszerepelt már a szlovéniai Muravidéken, Horvátország magyarlakta településein és Magyarországon is.

(Via MTI)

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!