Fotó: Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor

Sokszínű programkínálattal vár Tusványoson a Teátrumi Társaság

Tizenegyedik alkalommal érkezik Tusnádfürdőre a Magyar Teátrumi Társaság színházi sátra: a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor programját július 18. és 22. között színházi előadásokkal, szakmai beszélgetésekkel, közönségtalálkozókkal és sakkversennyel gazdagítják.

Az idei Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor programja „A béke ideje” mottót viseli. A hagyományoknak megfelelően az eseménynek ebben az évben is az erdélyi Tusnádfürdő ad otthont július 18. és 23. között.

A Magyar Teátrum Színházi Sátra idén már tizenegyedik esztendeje várja az előadóművészetek iránt érdeklődőket Tusnádfürdőn több színes, izgalmas programmal a színház-, zene- és cirkuszművészet jeles képviselőinek közreműködésével. A sátor házigazdái Fekete Péter, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ igazgatója és Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára.

A rendezvényre már a kezdetektől olyan programelemekkel készültek, amelyek minden korosztályt megszólítanak. A délelőtt idén is a gyermekeké: a gyergyószentmiklósi HalVirág Bábszínház két előadása és a Színházikó Társulat Süvít az északi szél című bábelőadása is megtekinthető lesz a fesztiválon.

A szakmai beszélgetések a magyarországi színházak helyzetét vizsgálják meg, arra keresve a választ, hogy melyek a magyar színházi élet legégetőbb problémái. A programban Szabó Ágnes, a Gózon Gyula Kamaraszínház igazgatója; Fekete Péter, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ igazgatója; Pataki András rendező, a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke és Barabás Botond, a Szolnoki Szigligeti Színház igazgatója lesznek beszélgetőpartnerek.

A Szabadság, szerelem – Petőfi 200 címmel megvalósuló zenével és prózával fűszerezett beszélgetés témája a Kertész Imre Intézet Petőfi Zenei Díjas előadása lesz. A program során a beszélgetőtársak Ugron Zsolna, Káel Csaba és Berecz István lesznek.

Az érdeklődők minden nap találkozhatnak a nagyszínpadon fellépő zenekarokkal közönségtalálkozók formájában is, ahol Szabó László beszélget az együttesek tagjaival. Esténként nívós színházi, táncos, cirkuszi produkciókkal várják az érdeklődőket: szerdán este a Duna Művészegyüttes Magyar táncképek előadását láthatják, csütörtök este a Soproni Petőfi Színház, az Esztergomi Várszínház, a Szolnoki Szigligeti Színház és a Forrás Színház koprodukciója a Silentio Transeo pódiumest részeként betekintést lehet nyerni a XX. század elhallgatott irodalmába.

Pénteken a Fővárosi Nagycirkusz Cirkuszkarnevál című műsorát mutatják be, a záró estén, szombaton pedig az Esztergomi Várszínház Végy karjaidra idő. címmel Sinka István műveiből egy zenés, verses válogatást hoz el a fesztiválra.

(Via MTI)

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!