Fotó: Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor

Sokszínű programkínálattal vár Tusványoson a Teátrumi Társaság

Tizenegyedik alkalommal érkezik Tusnádfürdőre a Magyar Teátrumi Társaság színházi sátra: a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor programját július 18. és 22. között színházi előadásokkal, szakmai beszélgetésekkel, közönségtalálkozókkal és sakkversennyel gazdagítják.

Az idei Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor programja „A béke ideje” mottót viseli. A hagyományoknak megfelelően az eseménynek ebben az évben is az erdélyi Tusnádfürdő ad otthont július 18. és 23. között.

A Magyar Teátrum Színházi Sátra idén már tizenegyedik esztendeje várja az előadóművészetek iránt érdeklődőket Tusnádfürdőn több színes, izgalmas programmal a színház-, zene- és cirkuszművészet jeles képviselőinek közreműködésével. A sátor házigazdái Fekete Péter, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ igazgatója és Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára.

A rendezvényre már a kezdetektől olyan programelemekkel készültek, amelyek minden korosztályt megszólítanak. A délelőtt idén is a gyermekeké: a gyergyószentmiklósi HalVirág Bábszínház két előadása és a Színházikó Társulat Süvít az északi szél című bábelőadása is megtekinthető lesz a fesztiválon.

A szakmai beszélgetések a magyarországi színházak helyzetét vizsgálják meg, arra keresve a választ, hogy melyek a magyar színházi élet legégetőbb problémái. A programban Szabó Ágnes, a Gózon Gyula Kamaraszínház igazgatója; Fekete Péter, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ igazgatója; Pataki András rendező, a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke és Barabás Botond, a Szolnoki Szigligeti Színház igazgatója lesznek beszélgetőpartnerek.

A Szabadság, szerelem – Petőfi 200 címmel megvalósuló zenével és prózával fűszerezett beszélgetés témája a Kertész Imre Intézet Petőfi Zenei Díjas előadása lesz. A program során a beszélgetőtársak Ugron Zsolna, Káel Csaba és Berecz István lesznek.

Az érdeklődők minden nap találkozhatnak a nagyszínpadon fellépő zenekarokkal közönségtalálkozók formájában is, ahol Szabó László beszélget az együttesek tagjaival. Esténként nívós színházi, táncos, cirkuszi produkciókkal várják az érdeklődőket: szerdán este a Duna Művészegyüttes Magyar táncképek előadását láthatják, csütörtök este a Soproni Petőfi Színház, az Esztergomi Várszínház, a Szolnoki Szigligeti Színház és a Forrás Színház koprodukciója a Silentio Transeo pódiumest részeként betekintést lehet nyerni a XX. század elhallgatott irodalmába.

Pénteken a Fővárosi Nagycirkusz Cirkuszkarnevál című műsorát mutatják be, a záró estén, szombaton pedig az Esztergomi Várszínház Végy karjaidra idő. címmel Sinka István műveiből egy zenés, verses válogatást hoz el a fesztiválra.

(Via MTI)

További cikkek
net_Rajzoltunk_egy_koeltemenyt_2023_2
A 10. MITEM részeként október 2-án 18 órától nyílik kiállítás a Nemzeti Színház első emeleti előcsarnokában, melynek keretében Magyarország rangos kortárs képzőművészei tisztelegnek alkotásaikkal Madách Imre főműve, Az ember tragédiája előtt.
nm_ajanlo_cl_XI_1_
Miért szól rólunk a Bánk bán? Mi köze van Molnár Ferencnek a nagy hajtépéshez? Kicsoda Grane? Mi a siker fokmérője? Mit kínál a 10. MITEM? Interjúk Udvaros Dorottyával, Blaskó Péterrel, Schnell Ádámmal és Berettyán Sándorral. És sok egyéb olvasnivalót kínál a Nemzeti Magazin friss száma.
Kulcsár Edit - fotó: Eöri Szabó Zsolt
A 10. Színházi Olimpia záróakkordjaként a Nemzeti Színház megrendezi a jubileumi, 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozót (MITEM). Kulcsár Edit Ágota dramaturgot, a MITEM főszervezőjét kérdezzük a rendhagyó programról, a színház szerepéről és egy kimerítően szép évről.