Fotó: jokai.sk

Sűrű évadot zárt a Komáromi Jókai Színház

Az évadzáró társulati ülésen Gál Tamás direktor és Varga Emese, a színház művészeti vezetője foglalta össze a 2022/2023-as évad eseményeit.

Varga Emese megjegyezte: ősszel némi félelemmel vágtak neki az ünnepi, 70. évadnak, hiszen a covidos évek után szűkös forrásokból kellett kihozni, amit lehetett. Aztán menet közben több kezdeményezés is beért, és a „testvérszínházak” vendégelőadásait is örömmel fogadta a közönség.

Megalakulásának 70. évfordulóját két jubileumi gálával ünnepelte a színház. 2022. október 1-jén előbb Komárom városa köszöntötte a színházat, a társulat örökös tagjait, nyugalmazott művészeit és azokat a színházi alkotókat, akik évtizedeken át meghatározó szerepet játszottak a város kulturális életében, majd sor került a Tarics Lőrincz Margit Színészmúzeum befejező szakaszának átadására.

2023. február 4-én rendezte meg a színház a második Hetvenkedünk! gálát: az őszi „mateszos” ünneplés után ez alkalommal a „jókais generációk” léptek színpadra, a jelenlegi társulati tagok mellett olyan művészek, akiknek pályája a kilencvenes évektől napjainkig hosszabb vagy rövidebb ideig összefonódott a Jókai Színházzal, emellett teret kaptak a pályakezdő fiatalok is.

A két gála között lezárult egy korszak a színház történetében. 2022 decemberében elhunyt Ferenczy Anna (1933–2022), a MATESZ alapító tagja, aki 1952-től egészen 1989-es nyugdíjba vonulásáig a komáromi társulat vezető művésze volt. Ő távozott utolsóként az alapító generáció tagjai közül. 2023 januárjában Szentpétery Arankától (1933–2023) búcsúzott a színház, akinek pályafutása az Állami Faluszínház magyar tagozatában indult 1953-ban, majd ennek megszűnése után, az 1959/60-as évadtól Komáromban folytatódott.

Március 14-én Kossuth-díjat kapott Dráfi Mátyás színművész, a Komáromi Jókai Színház örökös tagja, akit 2022 novemberében nyolcvanadik születésnapja alkalmából köszönthetett a színház. Jászai Mari-díjat vehetett át Mokos Attila színművész, aki nem sokkal később elnyerte a „szlovák filmes Oscart” is, ráadásul két kategóriában: a legjobb férfi főszereplő és a legjobb férfi mellékszereplő díját is átvehette a gálán.

A jubileumi évada egyik kiemelt eseményeként 2023. március 26. és 31. között a teátrum megrendezte az I. Kisebbségi Színházi Fesztivált. A tervek szerint a fesztivált kétévente fogja megrendezni a Komáromi Jókai Színház. Az ünnepi évadban 158 előadást játszott a teátrum, ebből 130 saját produkció volt. Az előadásokra 39 404 néző vásárolt jegyet.

Az évadzáró társulati ülésen a színház társulatának és dolgozóinak szavazatai alapján Béhr Márton kapta a Ferenczy Anna-díjat: az évad legkiemelkedőbb alakításának járó „házi elismerést” a fiatal színművész Franci (Külváros) és Boka (A Pál utcai fiúk) megformálásával érdemelte ki.

A Komáromi Jókai Színház művészeivel a nyári szünet után legközelebb augusztus 22-én találkozhat a közönség, amikor a komáromi vmk-val közösen népszerűsítik az új évad műsorát a Bérletek éjszakáján. A 2023/2024-es évadban külön stúdióbérletet nem hirdet a színház, de izgalmas vendégelőadásokat továbbra is kínál a nézőknek: jön a Káva Kulturális Műhely a Szigettel, a Terminál Workhouse a Játszóházzal és a Vígszínház a Béranyákkal.

2023/2024: „A TÜKRÖK ÉVADA”

A Komáromi Jókai Színház már meghirdette az új évadot az alábbi nagyszínpadi produkciókkal:

BERTOLT BRECHT–KURT WEILL: KOLDUSOPERA
– zenés játék –
Rendező: Sebestyén Aba
Bemutató: 2023. október 6.

KLAUS MANN: MEFISZTÓ
– karrierjáték –
Rendező: Béres Attila
Bemutató: 2024. január 26.

MÓRICZ ZSIGMOND: ÚRI MURI
– zenés színmű –
Rendező: Bagó Bertalan
Bemutató: 2024. március 22.

DANIEL MAJLING: FÖLTÁMADÁS
– komédia –
Rendező: Czajlik József
Bemutató: 2024. május 17.

Gyerekeknek:
LÁZÁR ERVIN–TASNÁDI ISTVÁN: HAPCIKRÁLY
– zenés mesejáték –
Rendező: Lőrincz Zsuzsa
Bemutató: 2023. november 16.

Vendégelőadás:
MARK ST. GERMAIN: TÁNCÓRÁK
– szemléletformáló játék –
Rendező: Gál Tamás
Bemutató: 2023. december (a Veszprémi Petőfi Színház és a Csavar Színház koprodukciója)

(Via jokai.sk)

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!