Naplegenda - fotó: Jekken Péter

Szeptemberben ismét jön a keszthelyi Táncpanoráma

Szeptemberben négy napra Keszthely lesz a Balaton táncfővárosa: a Nemzeti Táncszínház és a Balaton Színház szeptember 7–10. között rendezi meg a 21. keszthelyi Táncpanorámát. 

Az immár hagyományosan megszervezett eseményen idén is három kiemelkedő táncegyüttes produkcióit láthatja a keszthelyi közönség: a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, a Szegedi Kortárs Balett és a Magyar Állami Népi Együttes érkezik a Balatonra.  A rendezvény célja, hogy a balatoni régióban élőknek, pihenőknek is megmutassa a magyar táncművészet sokszínűségét.

Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas koreográfus Martin György eredeti táncgyűjtéseinek ihletésére, a neves tudós munkássága előtt tisztelegve indította el az Élő Tánc-Archívum sorozatát. Az ecsedi láp vidékéről a két legtáncosabb falu, Tyukod és Nagyecsed tánckultúrája mellett a szatmári pásztorok és a cigányság tánckultúráját foglalják össze a Szatmár című néptánc előadásukban, amely szeptember 8-án látható a Balaton Színházban.

A Szegedi Kortárs Balett az idén a 22. éve játszott ikonikus darabjával, a Carmina Buranával érkezik Keszthelyre szeptember 9-én. A Balaton Színházban látható előadásban a civilizáció romjain tengődő, életben maradásáért küzdő, barbár közösség rituálékkal teli életébe pillanthatunk be, akik félelmeikkel harcolva, ösztöneik által vezérelve próbálják átvészelni, amit a sors rájuk ró.

A Magyar Állami Népi Együttes alkotói 21 évvel ezelőtt hozták létre a Naplegendát, egy 21. századi, kreatív táncszínházi víziót, amely a Nap kultuszát, életünkben betöltött szerepét, égi útjának és az emberi élet menetének, fordulópontjainak kapcsolatát a művészet sajátos eszközeivel jeleníti meg. Az előadásban Nikola Parov friss hangzású, ősi motívumokat használó etno zenéje hallgató. A darab szeptember 10-én látható Keszthelyen, a Balaton Színházban.

Mint kiemelik, a Táncpanoráma elmaradhatatlan része Lakatos János koreográfus és táncpedagógus prezentációja, a Táncoló filmkockák, amelyet a tavalyi évhez hasonlóan a keszthelyi Fő téren díjmentesen tekinthetnek meg az érdeklődők. A tánc- és kultúrtörténeti előadáson szó lesz Bob Fosse-ról, a West Side Storyról, Elvis Presley-ről és Michael Jacksonról is.

A gyerekeket az idén a Rumini című táncjátékkal, az Inversedance – Fodor Zoltán Társulat interaktív előadásával várják. Berg Judit a bátor és talpraesett kisegérről szóló története kalandos utazásra hívja a nézőket a fantázia világába. A darabot szeptember 7-én láthatja a közönség a Balaton Színházban.

További információk és a részletes program a Nemzeti Táncszínház oldalán olvashatók!

További cikkek
net_Olimpia_megnyito_eorifoto-8651
A 10. Színházi Olimpia egyik legemlékezetesebb pillanata az április 15-i megnyitó, és benne az Átmentem produkció volt. Interjú Fekete Péterrel, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatójával.
Frank Raddatz - fotó: Eöri Szabó Zsolt
Antropocén színházműhely címmel rendeztek szakmai konferenciát június 9-én a Nemzeti Színházban, a 10. Színházi Olimpia keretében. A program két szervezőjét, Domokos Johannát és Frank Raddatzot kérdeztük.
Vidnyanszky
A 10. Színházi Olimpia mérlegének megvonására és a további tervek felvázolására kértük Vidnyánszky Attilát: az olimpia művészeti vezetője, a Nemzeti Színház vezérigazgatója magyaros vendégszeretetről, a világszínház javáról és az ünnep beteljesedéséről is beszélt.