Fotó: Simon Erika - szekesfehervar.hu

5 éves a Székesfehérvári Balett Színház

A Székesfehérvári Balett Színház augusztusban ünnepli megalapításának ötödik évfordulóját.

Ebből az alkalomból tartott sajtótájékoztatót csütörtökön a teátrum, amelyen Cser-Palkovics András polgármester leszögezte, jó döntés volt a város részéről felkarolni Egerházi Attila elképzelését és támogatni a táncszínház létrehozását. Hangsúlyozta, hogy az intézmény az évek alatt Székesfehérvár kulturális életének szerves része lett, a zene és tánc révén pedig egyfajta kulturális missziót teljesít, a város egészét képviselve országhatáron belül és kívül egyaránt.

Egerházi Attila igazgató arról beszélt, hogy egy kortárs táncszínház felépítése legalább tíz évet kíván, de nekik öt év alatt sikerült, hiszen ma már többek között állandó próbahelyük is van. Örömének adott hangot, hogy a városvezetés rendkívül nyitott volt az elképzeléseikre és anyagilag, erkölcsileg folyamatosan támogatja az építkezést. Úgy vélte, sikereik kulcsa a sok munka mellett az, hogy a kortárs balett olyan formája a kultúrának, amihez nem kell nyelvi tudás.

Az igazgató jelezte, hogy méltó módon tervezik megünnepelni fennállásuk ötödik évfordulóját, ennek jegyében a Királyi Napok rendezvénysorozat keretében bemutatják a Boban Markovic Orkestarral közös Parádé című produkciójukat, és ugyancsak a rendezvény ideje alatt egy jelmez kiállítást terveznek, amiben együttműködő partnerük a Szent István Király Múzeum lesz. A 2023/24es színházi évadban előreláthatólag egy bemutatót terveznek, a Nomádok című darabot november 8-án, a Vörösmarty Színházban viszik először színpadra. Mindemellett a társulat gazdag repertoárjának balettjeit játsszák tovább Székesfehérváron, valamint több hazai és külföldi vendégjáték során.

A kiosztott sajtóanyag szerint a Székesfehérvári Balett Színház az első öt évében 23 bemutatót tartott és hozzávetőlegesen 40 ezer néző tekintette meg fellépéseiket. Mintegy ötven belföldi előadásuk volt többek között Budapesten, Kápolnásnyéken, Agárdon, Siófokon, Győrben, Pécsen, Egerben és Szarvason, valamint több alkalommal léptek fel Csehországban, Szlovákiában, Spanyolországban, Finnországban és Romániában.

(Via MTI)

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!