Fotó: Magyar Állami Népi Együttes

A határon túli magyarság népművészetét mutatja be a Csángó Fesztivál Jászberényben

Csaknem hatvan program, hatszáz közreműködő, köztük moldvai és gyimesi csángók, erdélyi, felvidéki, vajdasági hagyományőrzők, valamint a Magyarországon élő kisebbségi tánccsoportok és zenészek képviselői mutatkoznak be az augusztus 8-tól 13-ig tartó 31. Csángó Fesztivál – Európai Kisebbségek Folklór Fesztiválja és Népművészeti Vásár programjában.

A fesztiválhoz kapcsolódva ebben az évben is megrendezik augusztusban az Aprók Tánctáborát és a Nemzetközi Táncház és Zenésztábort – közölte Szűcs Gábor, a fesztivál igazgatója. A Folklór Kulturális Közalapítvány és a Jászság Népi Együttes szervezi 1981 óta a Nemzetközi Tánc – és Zenésztábort, és főrendezője 1991 óta a Csángó Fesztiválnak.

A magyar nyelvhatár legkeletibb peremén élő moldvai csángók fojtogató légkörben, magyar iskolák, magyar papok hiányában elszántan küzdenek puszta fennmaradásukért – olvasható a szervezők közleményében. Az „erőszakolt etnikai keveredés miatt” magyarok tízezrei nőnek fel úgy, hogy kisebbségi létük szégyenérzetet vált ki bennük, s ezért megtagadják anyanyelvüket, kultúrájukat, önnön mivoltukat – írják. A fesztiválon a csángók különféle csoportjait, művészeti értékeket ismertetik meg a hazai magyarsággal.

A rendezvény idején koncertekkel, táncházzal, népi gyermekprogramokkal várják a látogatókat, kiemelt programja az augusztus 10-től 13-ig tartó Népművészeti vásár, ahol csaknem kilencven kézműves és vásári árus kínálja termékeit. A hazai népi iparművészek által készített termékek mellett megjelennek az erdélyi falvakra és a csángó kultúrára jellemző népművészeti hagyományok, kézműves termékek is.

A rendezvény ad otthon augusztus 9-től 11-ig a 10. Kárpát-Haza Kulturális és Gazdasági Konferenciának a jászberényi Déryné Rendezvényházban és a Csángó Házban. A fesztivál fő támogatói a Kulturális és Innovációs Minisztérium, a Nemzeti Kulturális Alap, a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő, a Bethlen Gábor Alap és Jászberény önkormányzata. A részletes program itt olvasható.

(Via MTI)

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!